Португалия е с най-малко нови дългове

През миналата 2016 г. Португалия е натрупала най-малко нови дългове от завръщането ѝ към демокрацията през 1974 г. Така бюджетният дефицит на Португалия се е понижил до 2,1 процента миналата година, съобщи днес статистическата агенция на страната, цитирана от AP.

Дефицитът се е свил от 4,4 на сто през 2015 г. благодарение на намаляването на разходите и по-високите данъчни приходи. Дефицитът за 2016 г. е най-ниският от 40 години, сочи статистиката.

По този начин управляваното от социалиста Антонио Коста правителство на малцинството е спазило поетия си спрямо Европейската комисия ангажимент за свиване под границата от 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт.

Португалия, която през 2014 г. успя да излезе от международната спасителна програма, се числи заедно с Италия към най-задлъжнелите държави в еврозоната след Гърция.

По време на дълговата криза властите в Лисабон получиха общо 78 млрд. евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Около една трета от сумата е от МВФ, който изисква за нея по-високи лихви от ЕС. От 2015 г. Португалия изплаща предсрочно задълженията си на фонда с пари, които заема на международните пазари при по-изгодни условия.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *