Портфейлите стават излишни в индийския щат Гоа

Портфейлите на жителите и гостите на един от престижните индийски щати – туристическия Гоа, ще станат излишни, тъй като това е първият щат в страната, където няма да са необходими пари в наличност. От 31 декември плащането за каквото и да било ще може да става по мобилен телефон или чрез кредитна карта.

Както казва главният секретар на щата Раджеш Кумар Шривастава: „Всички сделки, ще се извършва от мобилен телефон. Парите за покупката ще бъдат теглени от банковата сметка на купувача“. Той е убеден, че след малко повече от месец в Гоа няма да бъде необходимо да се носят портфейли и „професията джебчия скоро може да замре“. Така от 31 декември на територията на щата ще може да се плаща за всякакви стоки, включително за риба, месо и зеленчуци, като се набере съответния код мобилния телефон. За сделката дори не трябва да се използва смартфон. Тази система ще позволи разплащането с дребните търговци, които често продават бързо развалящи се стоки и нямат постерминали за плащане с кредитна карта.

В същото време ще продължат да работят банкоматите, а в магазини или хотели ще може да се плаща с кредитна карта. Разплащането с банкноти не е забранено, но в Гоа очакват постепенно да преминат към „общество без пари в брой.“ Гоа е един сравнително малък индийски щат с население от около 1,5 милиона души. Хората тук обаче са доста заможни – повечето имат банкови сметки и мобилни телефони. Освен това в „райския щат“ идват много чуждестранни туристи, които предпочитат да плащат с кредитна карта.

Примерът на щата Гоа е вече популярен, но все още не може да достигне това, което са постигнали в друг индийски град – Ауровил. „Градът на зората“/в превод от английски/ е основан преди около половин век – през 1968 година и е част от световното културно наследство под егидата на UNESCO. Жителите му са от над 50 различни националности и култури. Хората в него съжителстват съвместно без проблеми. Това се дължи на липсата на политическа система, религия и нуждата от използване на пари. Хартиени пари и монети тук не съществуват, а всички жители ползват електронни сметки и дебитни карти за закупуване и обмен на стоки. Освен това, всеки жител отделя част от своите средства за общността, така че всички да могат да посрещнат своите основните жизнени потребности. В този град няма коли, а основно транспортно средство е мотоциклетът. В атмосферата на града цари пълна хармония, минутите на ритуалите се сменят с часове упорита работа, посветена на обществото.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *