Поругалия вдига минималната заплата на 635 евро

Португалското правителство на малцинството представи днес предложение за увеличаване на минималната заплата с почти 6% до 635 евро от следващата година. Заплащането обаче остава най-ниското в Западна Европа, отбелязва Ройтерс.Поругалия вдига минималната заплата на 635 евро.

Резултат с изображение за португалия лисабон протести

Премиерът социалист Антониу Коща обеща в началото на втория си мандат миналия месец увеличение с 25 на сто до 750 евро до 2023 г.Поругалия вдига минималната заплата на 635 евро.

Един от всеки пет работници в Португалия получава минимална заплата.

Социалистите на Коща се радваха през последните 4 години на силен икономически ръст и намаляване на бюджетния дефицит. Те спечелиха изборите на 6 октомври и увеличиха присъствието си в парламента, но малко не им достигна за мнозинство, информира bnr.bg.

Между 2015 г., когато социалистите взеха властта, и 2019 г., минималната работна заплата се увеличи с 14% от 505 на 600 евро, далеч под съседна Испания, където е 1050 евро.

Португалия е полупрезидентска република с ръководител на правителството — министър-председател и държавен глава — президент, който има правомощия да назначава министър-председателя и другите членове на правителството. Страната се състои от 308 общини, които от своя страна са разделени на 3 092 кметства. Освен националното правителство, единствените правно обособени местни административни субекти са общините и кметствата.

Най-важните сектори на португалската икономика през 2018 г. са били търговията на едро и дребно, транспортът, хотелиерството и ресторантьорството (24,9 %), публичната администрация, отбраната, образованието, здравеопазването и социалната дейност (19,1 %) и промишлеността (18,5 %).

На търговията в рамките на ЕС се падат 76 % от износа на Португалия (Испания — 25 %, Франция — 13 % и Германия — 11 %), а в търговията със страни извън ЕС най-голям е делът на САЩ — 5 % и Ангола — 3 %.

76 % от вноса е от страните от ЕС (Испания — 31 %, Германия — 14 % и Франция — 8 %), а що се отнася до страните извън ЕС — 3 % се падат на Китай и по 2 % — на САЩ и Русия.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *