Поскъпване на паркоместата и гаражите

Недостигът на места за паркиране в София доведе до плашещо високи цени на паркоместата и особено на гаражите. През лятото те се търгуваха по 20-30 000 евро, но цената на гараж в столицата вече е достигнала немислимите 60 000 евро.

Подземен Гараж - Гаражи, паркоместа - OLX.bg

„През декември имаме рекордна сделка – клиент купи гараж в центъра на София за 60 000 евро. 20 000 евро за гараж става все по-нормална цена“, съобщи пред БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев, информира expert.bg.

Пазарът на имоти у нас в момента се диктува от продавачите – те са много по-малко от желаещите да си купят жилище. Голяма част от новите сгради на популярни строители се продават „на зелено“. Излезе ли на пазара готов, обзаведен апартамент с добра локация и на нормална пазарна цена, той се продава веднага, буквално за 1-2 дни. Има случаи, в които депозити се внасят и в рамките на един ден. Това е така, защото търсенето наистина е голямо, обяснява Тошев.

Бум в интереса към гаражи и паркоместа - www.stroitelstvoimoti.com

Само през изминалата година имотите у нас са поскъпнали средно с 12%, в София увеличението е с 15%. Ръстът на търсенето се обяснява с факта, че депозитите в банките са с нулеви лихви и хората предпочитат да инвестират, опасявайки се от обезценяване на спестяванията им, смята експертът.

Поскъпването на жилищата у нас е устойчива тенденция през последните няколко години. От 2015 г. до 2021 г. те са поскъпнали средно с 50,9% в цяла България, като в София и Пловдив скокът на цените достига 60-70%. По-търсени са имотите в старите сгради, които поскъпват по-бързо, но и новото строителство бележи сериозен ръст.

 

 

 

 

 

                     financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *