Поскъпват бизнес кредитите

Малките бизнес заеми поскъпват. През февруари лихвите по левовите фирмени кредити за суми до 1 млн. евро са средно 4,49%, при 4,35% месец по-рано, обявиха от БНБ. Лихвите по малките заеми за бизнеса в евро са 4,10%, при 3,73% за предходния месец.

При големите корпоративни заеми за суми над 1 млн. евро, договорени в единната европейска валута, лихвите също се повишават макар и минимално и достигат 5,24%. При левовите големи бизнес заеми лихвите обаче падат до 3,07%, при 3,64% за предходния месец.

Годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните и потребителските заеми за хората през февруари намалява. ГПР включва лихвите и всички такси и комисионни по кредитите. ГПР по жилищните заеми в евро пада до 4,55%, а по тези в левове е 4,74%. Така се оказва, че ипотечните кредити в евро вече са по-евтини от тези в левове. ГПР по потребителските заеми в евро е 5,85%, при 10,39% за тези в левове.

Лихвите по депозитите на граждани продължават да падат. Но лихвите по влоговете на бизнеса в евро нарастват до 0,21%, при 0,14% за януари.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *