Последният американски войник напусна Ирак

Последната колона със 110 автомобила, превозващи около 500 войници, навлезе в Кувейт при изгрев слънце. Войниците надаваха радостни възгласи, размахваха юмруци и се прегръщаха в изблик на облекчение.
В страната остават само 157 американски войници, които ще участват в обучението на иракските сили, както и контингент на морската пехота за защита на американското посолство в Багдад.
Армията на САЩ, която в най-силния период е наброявала 170 хиляди войници в Ирак, изоставя под иракски контрол 505 свои бази.
Мисията струваше живота на близа 4500 американци – почти толкова, колкото загиналите в американската революционна война в края на 18-ти век – и над 32 хиляди ранени, на над 100 хиляди иракчани.
Тази най-непопулярна сред обществеността на САЩ военна авантюра след Виетнам струва на американската хазна близо 900 милиарда долара.
Въпросът дали си е струвала цената все още няма отговор,  посочва Асошиейтед прес.
Агенцията цитира 28-годишния капитан Марк Аскю, който бе един от последните отпътували от Ирак. Според него отговорът ще зависи от това какъв ще бъде Ирак след години – дали ще бъде демократична страна, спазваща човешките права и съюзник на САЩ.
Войната в Ирак започна на 20 март 2003 г., по заповед на тогавашния президент Джордж Буш, с масирани въздушни удари, целящи да шокират диктатора Саддам Хюсеин и неговите привърженици. Режимът бързо рухна, а Саддам Хюсеин беше заловен, съден и екзекутиран.
Вчера президентът на САЩ Барак Обама призова за национално единство като изрази признателността си към американските въоръжени сили, които близо девет години воюваха в Ирак. „Сега е наш ред да служим на тези смели мъже и жени толкова добре, колкото те ни служиха. Има причина въоръжените ни сили да са най-уважаваната институция в Америка. Те не се възприемат на първо място като демократи или републиканци. Те се възприемат на първо място като американци. При все различията и разногласията ни те ни напомнят, че сме част от нещо по-голямо, че сме една нация и един народ“, заяви Обама в седмичното си радиообръщение.
Президентът заяви, че нацията трябва да включи завръщащите се войници във възстановяването на икономиката и отбеляза, че поколението на дядо му се е завърнало от Първата световна война, „за да образува гръбнака на една от най-големите средни класи в историята“.
Завърши и мисията на НАТО за обучение на иракските въоръжени сили.
В продължение на седем години инструкторите от алианса обучиха над 5000 войници и 10 000 полицаи, и предоставиха военно оборудване на стойност над 115 милиона евро, по данни на НАТО.
Макар че войната в Ирак, окачествена от президента Барак Обама като „успешна“, приключи, случилото се през тази година там не дава повод за оптимизъм за бъдещето. Наистина, насилието значително спадна след пика от кръвопролитията между враждуващи фракции на дълго потисканото шиитско мнозинство и бившите му сунитски господари през 2006 – 2007 г., но почти всеки ден от Ирак идваха  съобщения за нападения, извършени от бунтовници, съюзени с „Ал Каида“, както и от шиитски милиции.
Броят на американските войници, убити тази година, рязко се повиши. Само при едно ракетно нападение през юни срещу американска база загинаха шестима военни. Най-дръзката бунтовническа атака беше извършена през август, когато при 42 координирани нападения бяха убити близо 90 мирни жители и служители на силите за сигурност в цялата страна, а над 300 бяха ранени.
С това бунтовниците изпратиха ясно послание, няколко месеца преди планираното изтегляне на американските войски, че продължават да са
огромна заплаха за сигурността.
„Ал Каида“, за която се смяташе, че вече не действа в Ирак, през тази година успя да се прегрупира и отново се активизира в бившите си бастиони, провинциите Ниневия, Салах ад Дин и Диала. Бунтовниците нанасяха удари и в западната провинция Анбар, където се смяташе, че са загубили силата си, след като шейхове от сунитските племена се обърнаха срещу тях, и станаха още по-активни дори в столицата Багдад.
За себе си все по-често напомнят и шиитските милиции, които станаха по-силни и по-организирани от свързаните с „Ал Кайда“ групи.
Новата вълна от насилие показа също неспособността на иракските сили за сигурност да контролират изцяло обстановката, въпреки огромните усилия, положени от САЩ и НАТО за обучението и оборудването на 900-те хиляди военни и полицаи с модерни оръжия и техника.
Експертите се тревожат също, че иракската армия няма да е способна да защитава страната срещу заплахи отвън. Иракските власти поеха риска да опазват сами сигурността на страната, като отказаха да гарантират имунитета на няколкото хиляди военни, които Вашингтон предложи да останат още известно време в Ирак като инструктори.
В крайна сметка Съединените щати оставят в Ирак само около 200 военни и над 700 цивилни конструктори, които ще обучават местните сили за сигурност под егидата на американското посолство в Багдад, което наброява 16 000 служители.
При все това, както увери шефът на Пентагона Лион Панета на 15 декември, макар че „Ирак ще бъде изправен пред предизвикателствата, отправени от терористите и онези, които ще се опитат да разделят страната, Съединените щати ще останат рамо до рамо с иракчаните“.
Самите иракчани посрещат със  смесени чувства на облекчение, радост и тревога  прекратяването на американското военно присъствие, смятано от мнозина за окупация, донесла макар и крехка демокрация, но също смърт, страдания и разрушения за хиляди от тях.
Вярно е, че конфликтът в Ирак до голяма степен затихва, но не е свършил, писа в редакционна статия в. „Вашингтон пост“  на 13 декември.
„Ал Кайда“ продължава да извършва терористични нападения, спонсорирани от Иран въоръжени групи все още действат, а борбата за власт между управлявания от кюрдите Северен Ирак и правителството на Малики продължава. Мнозина иракчани се тревожат, че след напускането на  последните американски войници този месец кръвопролития на верска основа, които опустошаваха страната между 2004 и 2007 г., ще се възобновят“, писа американският вестник.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *