Последни сме по използване на интернет в ЕС

България заема едно от последните места в ЕС по отношение на ползването на интернет, сочи последният доклад на Европейската комисия за напредъка в областта на цифровите технологии, цитиран от Investor.bg.

Според посочените данни през 2013 г. 51% от българите ползват световната мрежа поне веднъж в седмицата. За сравнение ­ в ЕС този дял е 72%. С най-добри резултати са Финландия, Дания, Швеция, Люксембург и Холандия, където над 90% от възрастното население ползват интернет. От данните се вижда още, че средно в ЕС 20% от гражданите никога не са ползвали световната мрежа.

Статистиката сочи, че през миналата година 51% от домакинствата у нас са били без интернет, спрямо 42% през 2012 г. За ЕС този дял нараства от 35% на 37%.

Като цяло страната ни не изостава единствено по отношение на разпространението на широколентов интернет ­ 93% от населението имат достъп до услугата. В ЕС средният дял е 97%, сочи още докладът. Все още обаче остава слабо разпространението на услугата в селските региони ­ 60% от населението в тези региони в България имат достъп, спрямо 90% средно в общността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *