Последното разграбване на България

Всичко това е да се ограби последното голямо богатство, каза в интервю за БГНЕС природозащитникът Тома Белев от Коалиция „За да остане природа в България“, който направи разкритията за унищожаването на дюните в местността „Кокала“ между Равда и Несебър.
Трябва да знаем, че най-голямата фирма в България, с най-голям капитал БЕХ се оценява на 6 милиарда, държавните гори, които около 30% от територията на страната около 3.4 млн. хектара, тяхната оценка е около 24 милиарда, като сложим още 0.27%, които са паркове и резервати, като сложим и държавните земеделски земи, които са много малко около 200 хил. хектара, това са по груба оценка около 31-32 милиарда, чисто материална стойност. Това, което остана неразграбено, неограбено в момента се опитват с последни сили да влязат, да го обсебят преди да е паднало мандалото, защото те знаят, че повече кражби няма как да стават.
И това се вижда с натиска за втори лифт и нови писти в Банско. В момента се възлага нов план за Пирин , в момента се възлага нов устройствен план за Банско. Няма никаква причина в момента да се натиска за него, защото той ще действа 1 година. Натискът е да може да се затвърди ограбеното, да може да се дострои, защото се знае, че следващ път няма да има, категоричен е природозащитникът.
По същия начин е с отдаването на дивеча – всичко се раздаде и се укрепва с едни дългосрочни договори с едни големи тежки договори за държавата, ако тръгне да ги разваля, същото е с водите. Едни невъзможни договори за ползването на водите, на горите – всичко това се случва, защото ще излезе един и ще каже:“стоп, стига“ и това ще спре да се прави. Ако нямаме активност, то ще продължи да се прави и затова казваме да бъдем активни, за да могат да останат поне едни гори, едни паркове, едни резервати, убеден е и като гражданин Тома Белев.
Сега имаме спиране на строежите, които сега след отстраняване на несъответствията между строителни книжа, разрешения за строителство, подробни устройствени планове, екологични оценки, оценки за съвместимост – те ще могат да започнат отново, независимо, че всичко това, извършвано до момента е извършвано с огромни закононарушения спирането на строителството е временно явление, е прогнозата му.
Винаги може да се възстанови, като специалист във възстановителната екология мога да кажа, че да и дюните могат да се възстановят. Да, струва скъпо, но може да се направи. Стига да има воля и желание, но към настоящия момент – няма, защото какво виждаме. От тези случаи, от които се занимаваме от Нова година насам – където пипнем излизат огромни закононарушения. За нас е много странно, ние в момента работим по 4-5 случая, но имаме сигнали за още 50, подчертава Белев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *