Поставят поделенията на гръцките банки под карантина?

Банковите поделения на гръцките финансови институции да ликвидират всичките си експозиции в гръцки държавни облигации, са поискали централните банки в югоизточните европейските държави, в сътрудничество с Единния надзорен механизъм и ЕЦБ, пише Ekathimerini.

За целта банковите поделения ще бъдат поставени под „карантина“, за да се ограничат последствията върху банковите системи на съответните държави в случай на внезапен „шок“ в Гърция, съобщава БНР.

Според Ekathimerini централните банки на Албания, България, Кипър, Румъния, Сърбия, Турция и бившата югославска република Македония са накарали всички дъщерни дружества на гръцките банки, опериращи в тези страни, да сведат до нула техните експозиции в гръцки финансови инструменти – облигации, депозити в гръцки банки, заеми и др., за да се предпазят и за да намалят опасността от „зараза“ в случай, че преговорите между гръцкото правителство и еврозоната не доведат до позитивен резултат.

Специално внимание е обърнато на дъщерните дружества на гръцките банки, които имат значително присъствие в съседните държави, за да се гарантира, че те няма да пристъпят към заемането на нови позиции в гръцки облигации, съкровищни бонове, депозити в гръцки банки или междубанково финансиране.

Наскоро гръцкото правителство постави под натиск банките в страната, респективно и техните банкови клонове в съседните държави, да заобиколят забраната на Европейската централна банка за придобиване на повече държавни облигации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *