Построени са 66% от морския участък на Турски поток

Руската компания Газпром съобщи, че е положила вече над 1230 километра тръби по двете линии на газопровода Турски поток, което е 66 процента от общата дължина на морския му участък, предаде ТАСС.Построени са 66% от морския участък на Турски поток.

Резултат с изображение за турски поток

Ръководителят на Газпром Алексей Милер се срещна в Санкт Петербург със сръбския посланик в Русия Славенко Терзич и го информира за хода на строителството на Турски поток. Двамата разговаряха и за развитието на сръбската газопреносна система.
По-рано Милер съобщи, че газът по втората линия на Турски поток в началото на 2020 г. може да преминава през газопреносните системи на България, Сърбия и Унгария.

Газпром започна строителството на Турски поток през май 2017 г. Морският участък на тръбопровода ще преминава по дъното на Черно мора до турския бряг. Общата му дължина ще бъде 930 километра. След това ще бъде прокарана сухопътна транзитна /втора/ линия до границата на Турция с определени страни с дължина 180 километра.
Първата линия ще бъде предназначена за турския пазар, а втората – за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа, информира economynews.bg. Мощността на всяка линия ще бъде 15,75 милиарда кубически метра годишно, а доставките на газ ще започнат от края на 2019 г.

В края на май Газпром и правителството на Турция подписаха протокол за сухопътния участък на транзитната линия на Турски поток.
Заместник-ръководителят на Газпром Александър Медведев каза, че маршрутът на транзитната линия ще бъде определен скоро и че се обсъждат два основни варианта в съответствие с процедурите в Европейския съюз и Европейската комисия. Като потенциален пазар той посочи Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *