Посягат на парите за бизнеса и ги дават за газови връзки

За това алармират от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).
В становище до медиите от Управителния съвет на организацията изразяват безпокойството си от тези промени, още повече, че те не са били обсъждани с бизнеса.
Според информацията на БАИТ, управляващият орган на ОП Конкурентноспособност възнамерява да конвертира 200 000 000 евро (първоначално одобрени от ЕК като безвъзмездна помощ за българската икономика) в средства за кредитно финансиране и изграждане на газова инфраструктура.
Освен това от ОП Конкурентоспособност смятали да не отварят през следващата година никоя от схемите за безвъзмездна помощ.
Тези намерения са кардинални и към тях трябва да се пристъпва след обстойно и широко обществено обсъждане. От БАИТ отбелязват и че тези промени биват анонсирани едва седмица преди насроченото заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма.
На практика 20% от всички средства по ОП Конкурентоспособност ще бъдат превърнати от безвъзмездна помощ за бизнеса – в кредити и финансиране за инфраструктура. Засегнати от това решение ще са десетки хиляди фирми в страната, които до този момент ползваха с изключително голям интерес тези възможности, за да въведат иновации в производствата си.
Ето защо от БАИТ искат да бъде отложено вземането на решение по тези две предложения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *