Потребителската инфлация стигна 5-годишен връх

Потребителската инфлация, отчетена по методиката на националната статистика, през втората половина на годината непрекъснато нараства.   През ноември инфлацията в България нарасна за пети пореден месец, достигайки на годишна база близо 5-годишния връх от 3 на сто. Това показват последните  данни на Националния статистически институт (НСИ). Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през ноември с 0,4% спрямо октомври, когато се повиши с 0,6%, като това представлява пето поредно нарастване на месечната инфлация в нашата страна. На годишна база инфлацията се ускори рязко до 3,0% (спрямо ноември 2016 година) от 2,5% месец по-рано. Това представлява четвърто поредно подобряване на растежа на  потребителските цени, като инфлацията през ноември е най-високата от февруари 2013-а година насам. Инфлацията от началото на годината (ноември 2017 година спрямо декември 2016 година) нарасна с 2,4%, докато средногодишната инфлация за периода декември 2016 – ноември 2017 година спрямо периода декември 2015-а – ноември 2016 година се повиши 1,8 на сто. През ноември цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличават с 0,6% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия нарастват с 0,4 на сто. Най-солиден скок с 1,2% бележат транспортните цени, тези на облеклото и обувките се повишават с 0,2%, а цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива – увеличение с 0,5 на сто.

Цените в здравеопазването се повишават слабо с 0,1%, докато тези на съобщенията се понижават с 0,3 на сто, показват данните на НСИ. В образованието цените остават на равнището от предишния месец, цените за развлечения и култура нарастват с 0,4%, а тези в ресторантьорския и хотелиерския бизнес отчитат по-слабо повишение с 0,2 на сто. Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се увеличи през ноември с 0,4% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна се ускори до 1,9% от 1,5% през октомври.

Данните на НСИ са пореден знак, че през настоящата година българската икономика успя да се измъкне от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше от август 2013 година до края на 2016-а година.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *