Потребителските кредити скочиха за сметка на ипотечните

Активността на кредитния пазар у нас през август се запази близка до тази в предходния юли, като част от клиентите предпочетоха да доплатят избрания от тях имот с потребителски, а не ипотечен кредит. Мотивите за този избор са много и потребителите ги отчитат пред значително по-високите лихви. На първо място е възможността да притежаваш парите в брой независимо от времето на подписване на договора и готовността или характеристиките на имота, т. е. имаш пълна свобода на избор на жилище. Този мотив е водещ за купувачите, избрали вече ипотекиран имот с изключително атрактивна цена и е добра сделка за онези, които знаят как да се справят с проблема. Друга група за желаещите да участват на публични продажби – те също се нуждаят от средства в брой, както и всички, решили да постигнат най-ниска цена на сделката, тъй като при преговорите за цената на имотите, срокът за заплащане и наличието на средствата влияят върху решението на продавача да отстъпва. Сред останалите мотиви за този на пръв поглед необоснован икономически избор с оглед на по-високите лихви са много по-кратките срокове за отпускане и по-малкия набор от документи, които финансиращата институция изисква. Освен това, ако се налага и имат стабилни доходи, кредити могат да изтеглят и двама или повече членове на домакинството.

Всичко това доведе до значителен ръст на средния размер на отпуснатите потребителски кредити. Той достигна 11 369 лв. при среден размер за първото полугодие от 8 462 лв. Най-големият потребителски кредит, изтеглен за покупка на жилище през август, е с размер 15 000 евро за срок от 10 години. Това, разбира се, е изключение за конкретен лоялен и доказал се клиент. В общия случай клиентите в София търсят около 10 000 евро за срок от десет години.

Трайно високите лихви по потребителските кредити заедно с тежките условия за получаване и ниските цени на имотите свалиха средния размер на ипотечните кредити в страната до рекордните нива от 28 567 евро. Европейската валута остава предпочитана от 88% от хората, докато българският лев е избран от едва 12%.
През месец август активността на имотния пазар се запази. Търсенето най-ниската цена продължава да изисква налични средства в брой. Въпреки че на ниво проучване е реализиран ръст и по данни на КредитЦентър запитванията за кредити са се покачили с 8% спрямо юли.
Представителите на всички възрастови групи се завърнаха на пазара, което е знак за успокоение и оптимизъм в редиците на най-младите. Основната група продължават да са потребителите в средата на таблицата, които имат достатъчно спестени средства за самоучастие и достатъчно ясно бъдеще, за да получат необходимото допълнително финансиране.
Като все по-ясна тенденция се очертава тегленето на по-малки кредити за по-кратки срокове. Това се дължи от една страна на все по-ниските цени на жилищата, а от друга на голямата обща сума, която клиентите връщат на банката при по-дългосрочен заем. Оскъпяването през годините отново е значим фактор и е водещ при взимането на решение за част от участниците на пазара.
Очакванията на КредитЦентър са с настъпването на есента активността на фаза запитвания да продължи да расте. В края на календарната и финансова година най-вероятно ще нарасне броят на по-атрактивните предложения за ипотечни кредити от страна на финансовите институции. Това е знак за по-голямо доверие в пазара и облекчаване на условията и подобряването на другите параметри на кредитите ще заинтригуват част от потребителите и ще ги върнат на пазара на недвижими имоти и жилищни кредити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *