Потребителските кредити трайно поскъпват

Лихвите по новоотпуснатите потребителски кредити достигнаха най-високата си стойност от началото на 2018 г. насам. Според данните на БНБ през август банките са отпускали левови заеми на домакинствата при средна лихва от 8.88%, а с всички такси и комисиони цената се е вдигнала средно до 11.10%.

Резултат с изображение за потребителски кредити

Месец преди това средната лихва е била 8.76%, а годишният процент на разходите (ГПР) -10.91%. Спрямо август миналата година ръстът е по-осезаем – тогава средната лихва е била 8.10%, а ГПР -10.23%.

Очакванията на банкерите бяха лихвите да започнат плавно да растат от следващата година, но това очевидно се случва по-рано. Много показателен за това дали трендът се обръща ще бъде септември, тъй като обикновено през летните месеци банките не са особено активни в предлагането на нови продукти. Търсенето на заеми от домакинствата обаче се засилва, защото това е сезонът на ремонтите и на почивките. А при благоприятна икономическа среда, стабилни финанси и растящи доходи хората се чувстват по-уверени да теглят заеми.

Това се доказва и от статистиката за кредитната активност. През август потребителските заеми вече са 8.901 млрд. лв., което спрямо август 2017 г. е впечатляващ ръст от 15.4%. Подобен 15%-ен годишен ръст бе отчетен през май, юни и юли – двойно по-голям в сравнение с предходните месеци. Една от причините за бума е навлизането на банките в сегмента на малките заеми под 3000 лв., до неотдавна предлагани само от компаниите за бързи кредити, информира в.Сега.

На фона на растящите цени на имотите продължава да се ускорява и жилищното кредитиране. Обемът на ипотечните заеми през август е общо 10.150 млрд. лв., което е с 9.6% повече спрямо август 2017 г. Този ръст е по-голям от юлските 9.2%. При жилищните кредити обаче все още наблюдаваме падане на лихвите. През август средният ГПР е на нивото на юли – 3.94%, но преди година е бил 4.33%. По-евтини са и ипотеките, теглени в евро.

В същото време ръстовете във фирменото кредитиране са доста по-скромни – 4.2% през август и 3.4% през юли. Лихвите при кредитите за бизнеса под 1 млн. евро обаче също се вдигат.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *