Потреблението на газ е намаляло с 20% от началото на годината

С 20 % е спаднало потреблението на природен газ от началото на годината с преустановяване на работата на три големи завода – „Агрохолихим“, „Неохим“ и „Кремиковци“. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов , предаде Агенция „Фокус“.
Има заявки за изкупуване на дълга на „Кремиковци“ към „Булгаргаз“. Дългът е в размер на 106 млн. лева, като от „Булгаргаз“ са подали искане за продажба на цялото задължение. На 30 юни ще бъде ясен броя на конкретните заявки за изкупуване на дълга, информира БГНЕС.
В момента всички топлофикации намаляват дълговете си към газовия доставчик, тъй като производството на електрическа енергия от когенерации, която се изкупува от НЕК, е много по голямо от производството на топла вода. НЕК изплаща тази енергия по силата на тристранни споразумения директно към „Булгаргаз“.“Най-тежко е положението на „Топлофикация – София“. Дългът на дружеството е сериозен, водим интензивни разговори с ръководството и мисля, че имаме взаимно разбиране за това как и по какъв начин този дълг трябва да бъде погасен“, каза Гогов.
Общото становище, е внесено в Министерството на икономиката и енергетиката, откъдето трябва да дойде санкцията на министъра.
Разсрочваме този дълг, който остана над цесията, която продадохме. Това, което продадохме, е на стойност 209 млн. лв., а това, което остана да погасяват надхвърля 120 млн. лв., каза Гогов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *