Потреблението на ток през 2018 г. намалява с близо 3% въпреки ръста на икономиката.

Противно на очакванията икономическото оживление през 2018 г. не успя да доведе до по-голямо потребление на електрическа енергия. Данните на Електроенергийния системен оператор дори сочат, че има спад в консумацията вътре в страната, което е важен сигнал за бъдещото планиране и развитие на електроенергийната система на страната. Защото ако тенденцията се запази, изграждането на нови мощности ще бъде неоправдано.

Резултат с изображение за ток потребление

По-ниските пазарни цени на електроенергията в България спрямо региона обаче са стимулирали износа, който се увеличава с повече от 40%. Именно възможността за сделки зад граница е и причината да има лек ръст в производството на ток през 2018 г. Допълнителната енергия обаче е генерирана от водноелектрическите централи, докато дейността на АЕЦ „Козлодуй’, ТЕЦ и ВЕИ намалява.

Обратна зависимост

Общоприетата теория от близкото минало твърдеше, че ръстът на БВП неминуемо води след себе си и по-голямо потребление на електроенергия. Това впрочем е и една от основните тези в доклада на БАН от 2017 г., с който управляващите мотивираха рестартирането на проекта АЕЦ „Белене“ – колкото повече се развива България, толкова повече мощности ще й трябват, информира в.Капитал.

Практиката обаче показва съвсем друго нещо. Консумацията на ток в страната през миналата година, когато БВП се очаква да расте с над 3%, намалява с 2.84% – от 39 701 776 до 38 574 877 мегаватчаса. На пръв поглед това може и да не изглежда значително, но реално става дума за почти 1.2 млн. МВтч, или точно половината от цялото количество зелена енергия за 2018-а. Измерено по друг начин, за производството на тези 1.2 млн. МВтч е необходима мощност от 140 МВт, която трябва да работи без прекъсване през цялата година. За сравнение, малките блокове на ТЕЦ „Марица изток 2“ са с мощност 185 Мвт.

Какви обаче са причините за по-ниската консумация на ток? На първо място това е климатът – по-меките зими изискват по-малко отопление, а по-хладните лета – по-малко охлаждане. През 2018-а бяха изпълнени и двете условия. Друг важен фактор са енергоефективните технологии в индустрията и енергоспестяващите уреди. Термопомпите например могат да отдават 4-5 пъти повече топлинна мощност от използваното електричество. В бита пък печки, хладилници, перални, осветление и др. също стават по-ефективни, като влиянието им през следващите години ще се засилва поради по-дългия жизнен цикъл на старите уреди. Вероятно принос за по-малкото електропотребление има и санирането на жилищни сгради.

Важният износ

Спадът при вътрешното потребление през миналата година засега не е проблем за енергийната система на страната. Той е напълно компенсиран от износа на ток, който се увеличава с 41.7% – от 5 508 408 до 7 804 498 МВтч. Въпреки впечатляващия ръст обаче рекорд няма, тъй като в предишни години България е изнасяла по над 10 млн. мегаватчас.

Възможностите за износ на електроенергия зависят най-вече от цената на тока и причината за по-добрите резултати през 2018 г. са именно по-ниските цени на Българската независима енергийна борса спрямо тези в Румъния, Гърция, Сърбия и т.н. С развитието на свободния пазар обаче се очаква тези разлики да става все по-малки и съответно българската електроенергия да стане по-малко конкурентна от сега.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *