Почти 13 млн. струва на данъкоплатците годишната издръжка на ротата ни в Кабул

В сумата са включени разходите по издръжката и осигуровките на личния състав, както и централните плащания за придобиване на имущества, осигуряващи изпълнението на задачите на контингента. Участието на ротата се прекратява в началото на тази година съгласно Стратегията за трансформиране на участието на  въоръжените сили на България в операцията на ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). В България ще се върнат около 165 военнослужещи – личен състав на ротата.
Официалното сдаване на задачите от българската рота на рота от състава на Афганистанската национална армия се е извършило през декември миналата година и от 31 декември летище „Кабул“ вече се охранява от афганистански военни.
След окончателното връщане на българската рота ще продължим участието си в операцията на НАТО в района на Кабул с около 82-ма военнослужещи – национален елемент, щабни офицери, военни полицаи, две групи от съветници и медицински екип. До момента на Афганистанската национална полиция са дарени 3 машини – товарен автомобил ЗИЛ-131 и две подвижни ремонтни средства ЗИЛ-131. Използваните от контингента в Кабул 6 бойни бронирани колесни машини ASV М1117 Guardian са прехвърлени на българската рота за охрана на летище „Кандахар“. Всичко останало като въоръжение, техника и материални ресурси, които не са необходими на оставащите в Афганистан военни формирования, ще  бъдат върнати обратно в България.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *