Почти 1,5 млн. лв. за депутатски обиколки по света

Детското онкоотделение в Пловдив се руши поради липса на средства, но българският депутат нищо не е в състояние да го спре от задгранични пътувания в различни делегации и комисии.И сега цели 1,4 млн. лв. отделя парламентът за самолетни билети на депутатите и администрацията си при техни служебни командировки. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от Народното събрание. Поръчката е за самолетен превоз на пътници и багаж и е в рамките на 2 години, т.е. до края на мандата на настоящия парламентарен състав. Защото е ясно, че той няма да се намали, колкото да се роят групите, но все пак общият брой им остава константна величина. Когато пътуват в чужбина, народните представители използват най-вече граждански полети.

Само при официални посещения на председателя на парламента придружаващата го делегация има право да използва и правителствения самолет, пилотиран от „Авиоотряд 28“, но както се знае от до болка познатата нашенска практика, понякога с този самолет пътуват футболисти от селски отбори или партньори от каре билот. Естествено, всичко това за сметка на данъкоплатците. Не че и вояжите на различните ни делегации, като последната в Иран, носят някаква полза, но все пак са по някакъв, макар и зле подготвен лицемерен повод.

Срокът за подаване на офертите изтича след един месец – 18 август, а кандидатите за изпълнител трябва да са регистрирани като туристически агент и туроператор и да имат минимум 3-ма служители, които приоритетно да обслужват нуждите на Парламента. Засега липсват в обявата имената на тези трима задължителни служители, но през оставащото време до края на срока и те ще станат известни.

Иначе познатият ни основен, но и толкова хлъзгав критерий за избор на изпълнител  е, както в повечето такива случаи,  най-ниската предложена цена. Не става много ясно и как туроператорът ще подготви цената, при положение че не знае до къде може да ги отведат незнайните въдушните пътища нашите народни избранници през следващите две години. Ако са все още в парламента, разбира се…

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *