Пощенска банка купи “Пиреос банк – България”

Процедурите по последната придобивка на българския банков пазар приключиха. Това става ясно от разпространеното днес прессъобщение. В него се казва: “Пощенска банка, част от Юробанк груп, приключи вчера придобиването на Банка Пиреос България – ключово събитие в стратегията на групата за разширяване на международната ѝ дейност с фокус върху пазари, на които е лидер.

Снимка: iStock

До юридическото сливане на двете банки, Банка Пиреос България ще остане дъщерно дружество на Пощенска банка.

Юробанк груп е регионална банкова група с канадски и американски фондове като основни акционери”.
Тепърва обаче предстои да бъде извършен сложния процес по интеграциата на “Банка Пиреос България” в Пошенска банка. Процес в който Пошенска банка има богат опит от две поглъщания – това на “ДЗИ Банк” и на клона на “Алфа банк” в България, информира infostock.bg.

В прессъобщението по повод приключването на сделката за придобиване на Банка Пиреос България” въпросът с поглъщането се коментира по следния начин: “Очаква се операционната интеграция да се осъществи до края на годината.

До приключването ѝ клиентите на двете банки ще продължат да се обслужват в настоящия формат: клиентите на Пощенска банка в клоновата мрежа и чрез електронните канали на Пощенска банка, а клиентите на Банка Пиреос България ще бъдат обслужвани в клоновата мрежа и чрез електронните канали на Банка Пиреос България.

Разработват се и общи продукти и услуги за клиентите на двете банки, а иновативната дигитална апликация – чатботът ЕVA 2.0, ще бъде пусната в следващите седмици, за да отговаря на клиентски въпроси.

След приключване на юридическото сливане, системите и процесите на двете банки постепенно ще бъдат интегрирани”. След консолидацията на двете банки общият им кредитен портфейл може да надхвърли 7 млрд. Лева и по този показател обединената кредитнас институция да заеме трета позиция на българския пазар.

Сделката за покупката на “Банка Пиреос България” приключи след изключително продължителни и напрегнати преговори в началото на ноември 2018-а, когаро стана ясно, че “Банка Пиреос България” ще бъде продадена на “Юробанк ЕргасиаС” – собственика на българската Пощенска банка за 75 млн евро.

До самата сделка се стигна след като в хода на финансовата криза в Гърция „Пиреос банк“ получи сериозна държавна помощ от Гръцкия фонд за финансова стабилност, за да се рекапитализира. Условието бе определен брой години тя да възстанови парите на държавния фонд. За да получи споменатата финансова инжекция от държавата, гръцката „Пиреос“ пое ангажимента да продаде дъщерните си банки в чужбина, за да си осигури необходимата ликвидност. Банката вече финализира сделките около продажбите на поделенията си в Румъния, Сърбия и Албания.

В продължителната тържна процедура за “Банка Пиреос България” участваха Българо-американска кредитна банка и ИНВЕСТБАНК, както и консорциумът от инвестиционни фондове. В хода на процедурата първо отпадна офертата на ИНВЕСТБАНК, а останалите кандидати на няколко пъти подобряваха офертите си.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *