Появи се нова държава на картата на света

Разделянето стана факт след гражданска война, продължила десетилетия и отнела живота на два милиона души, предаде БНР.
Вчера суданското правителство призна независимостта на Юга. За отбелязването на независимостта в столицата Джуба ще бъдат генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и редица чуждестранни дипломати.
По решение на Съвета за сигурност в Южен Судан ще бъде разположена международна мисия от 7 000 военни, които ще помагат за укрепване на сигурността.
Милиони жители на новата африканска страна празнуват независимостта й с паради, колективни молитви и тържества в столицата й Джуба. Епицентър на честванията е мавзолеят на Джон Гаранг, лидера на бунтовниците от Южен Судан, убит няколко месеца преди мирното споразумение от 2005 г., което сложи край на десетилетния конфликт на Юга със Севера, отбелязва Франс прес.
На тържествата присъстват множество чужди лидери, сред които и 30 африкански. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, както и бившият американски държавен секретар Колин Пауъл са сред официалните гости, както и посланикът на САЩ в ООН Сюзан Райс, генерал Картър Хам, командир на американските сили в Африка. Суданският президент Омар Башир, който е силно непопулярен в Юга, също ще уважи честванията. Срещу Башир има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд в Хага заради геноцид, припомня Франс прес. Поради тази причина френският външен министър Ален Жупе и британският му колега Уилям Хейг, които също ще уважат честванията в Джуба, ще се постараят, по думите им, всячески да избегнат срещите с Омар Башир, допълва Франс прес.
Когато тържествата по повод независимостта на Република Южен Судан приключат обаче, новата африканска страна ще трябва да посрещне горчивата реалност, отбелязва АП. Тя ще бъде една от най-неразвитите страни на планетата. Само 15 процента от нейните граждани засега са грамотни. Младата страна все още храни и опасения от подновяване на конфликта със Севера. За голям препъни камък между Севера и Юга се смята битката за петролните залежи, разположени в близост до границата между двете държави. Тези залежи от днес вече ще са собственост на Южен Судан, но за да достигне този петрол до световния пазар, ще трябва да премине само през петролопроводи през Севера, защото Югът не разполага със собствени, припомня АП. Южен Судан може и да се струва богат на някои заради наличието на петрол, но истината е, че тази нова страна с размерите на щата Тексас има само 50 километра асфалтирани пътища. Доскоро правителството на Южен Судан беше много малко, но сега то се състои от 32 министерства, 17 комисии и 10 щатски правителства. Президентът и парламентът на Южен Судан пък бяха избрани още през април 2010 г. Техният мандат е от пет години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *