По влог и половина се падат на човек

Кризите, които сполетяха страната през последните 12 години, направиха хората у нас много пестеливи. Въпреки сериозните рекламни кампании и лесните пари, които се раздаваха допреди година, задлъжнялостта на населението е една от най-ниските на Балканите.
Последните данни на централната банка показват, че спестяванията на домакинствата покриват 1.2 пъти взетите от тях кредити.

Размер
Към началото на 2009 г. има открити близо 12.7 млн. депозита на физически лица, показват още данните на БНБ. Това означава, че на всеки човек у нас се падат по над депозит и половина. Броят на взетите кредити пък е около 4 пъти по-малко – 2.9 млн. Така на всеки един от трима души се пада по 1 заем.
Специалистите виждат в това само позитиви, защото дава допълнителна стабилност на обществото. На глава от населението у нас се падат средно по спестени 2889 лв., докато средният кредит е 2381 лв.
Коментари
Банкерите са единодушни, че българите се оказват в много добра позиция на прага на кризата, която ги очаква. Най-големият проблем на другите страни е не фалитът на фирмите, а социалният фалит на големи групи от населението, коментираха пред в. Пари банкери.
Според тях именно тази сигурност, която дават спестяванията на хората, ще възстанови потреблението в момента, в който нагласите станат положителни.
Някои анализатори обаче се опасяват, че борбата за спестявания между банките може да изроди цялата система и да превърне вложителите в ловци на лихви.

Проблем
Обезпокоен съм от това, което предстои. Ако кризата продължи, при сегашната депозитна надпревара ни очакват много неприятни събития, коментира председателят на Д банк Стоян Александров. По думите му с последните си действия банките у нас наливат масло в огъня и създават условия за задълбочаване на проблемите в реалната икономика. Не мога да си обясня защо, когато лихвите по цял свят падат, у нас те скочиха и достигнаха нечовешки измерения, коментира още банкерът. Според него има някои банки, в които БНБ трябва да постави по един човек да наблюдава какво се случва там. Голяма част от онези, които бяха изключително агресивни при отпускането на кредити през последните години, сега правят точно обратното – реклами за депозити. Други банкери, като Асен Ягодин и Левон Хампарцумян, също са съгласни, че надпреварата с депозитните лихви стигна твърде далеч.

Възможност
Според някои анализатори обаче високите лихвени нива по депозитите възвърнаха стремежа към спестовност у населението. Това се вижда и от данните на Българската народна банка. През 2008 г. секторът е привлякъл близо 1.1 млн. нови влога на обща стойност 3.1 млрд. лв. Специалистите са на мнение, че тази тенденция ще продължи и през тази година.

Източници: Ipo.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *