По-евтини олио, брашно и ориз

Цената на слънчогледовото олио през февруари продължава да намалява, като спрямо януари спадът й е 6 процента. Това съобщиха за БТА от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.
Брашното и захарта поевтиняват спрямо януари с 1,4 на сто. Цените на ориза и на варивата намаляват спрямо януари в интервала 1-2,5 процента, а на млечните произведения – с 2-3 на сто. Цената на яйцата е без промяна. През февруари се наблюдава стабилизиране на цената на месните произведения и поевтиняване на скумрията с 4 процента.
На годишна база олиото поевтинява с 36 на сто, а брашното – с 32 процента. По-ниски цени през тази година са отчетени при млечните произведения /краве сирене – с 14 процента, и кашкавал „Витоша“ – с 2 на сто/. Захарта поевтинява през тази година с 4 процента.
Въпреки поевтиняването на ориза и варивата през миналия месец, спрямо предходната година техните цени остават по-високи. Най-голямо поскъпване има при ориза – 69 на сто, при лещата – 31 на сто, и при фасула – 11 процента. По-високи цени през февруари 2009-а са отчетени при всички месни произведения, рибата и яйцата. Най-много са поскъпнали скумрията, кренвиршите и малотрайните колбаси /с 30 на сто/. Цената на яйцата спрямо миналата година е с 11 на сто по-висока.
По-разнопосочни тенденции се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците. През февруари, спрямо януари, цената на оранжерийните домати намалява с 12 процента, ябълките – с 10 процента, а зелето и портокалите – с 2 процента Цената на чесъна остава почти без промяна. Запазва се възходящата тенденция на нарастването на цената на оранжерийните краставици /с 19 на сто/. Поскъпват и мандарините – с 11 на сто, картофите и бананите – с 2 на сто, а цената на лимоните е без промяна.
На годишна база по-голяма част от плодовете и зеленчуците поевтиняват. Спрямо февруари 2008 година цената на зелето намалява с 53 на сто, на чесъна – с 36 процента, на лимоните – с 31 на сто, и на ябълките – с 22 на сто. Цената на оранжерийните домати и на картофите е с около 10-15 на сто по-ниска през тази година в сравнение с миналата, а бананите и портокалите са поевтинели с 4-5 процента. Оранжерийните краставици обаче поскъпват с 27 на сто, а мандарините – с 4 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *