По-интересното от медийните досиета

Интересни подробности разкриват разсекретените досиета на популярни хора, свързани с електронните медии, чиито имена бяха оповестени в понеделник. От документите става ясно, че един собственик на електронна медия е получил награда за вербовката на либийски гражданин, а друг агент е донасял за сексуалните връзки на съседки от своя квартал.
За по-известните агенти и доносниците сред медиите, разказват репортерте на бТВ и БНТ.
Водещият на „Минута е много“ Петър Вучков е вербуван в казармата, за да установява настроенията на войниците, включително за събитията в Унгария през 56-та година. Ръководителите му казват, че е правил ценни донесения и е проявявал конспиративност. По-късно следи за връзките на различни хора с чужденци. В едно от донесения с дата 29.11.1958 г.се говори за човек, които имал роднини в САЩ: „На един мой приятел му направило впечатление, че Оник Енвлекавалян носи много американски работи. Задавайки му въпроса – от къде са тия работи – Оник отговорил: – Свако ми ги получава с колети от САЩ и каквото му е малко го дава на мен“, пише Петър Вучков под псевдоним агент Балкански. През 67-ма година службите вече не са доволни от него – работел нечестно и не съобщавал интересна информация. Затова е изключен от агентурния апарат.
Николай Априлов и собственикът на агенция Фокус Красимир Узунов според ДС не са предоставили информация с научно-историческа, справочна или оперативна стойност, затова делата им са унищожени. За директора на новините в ТВ 7 Веселин Дремджиев е ясно само, че през 90-та година има предложение за изключване от агентурния апарат и унищожаване на делата, без да е обяснено защо.
Собственикът на Дарик радио Радосвет Радев е вербуван за агент Карак през 88-ма. Две години по-късно данните за него и за други агенти са заличени от всички картотеки на МВР, защото са „носители на оперативна информация с особена важност, като част от агентите са изпълнявали задачи и зад граница“.
Консултантът на няколко телевизии Красимир Гергов е бил разузнавач. Освободен е от длъжност през 90-та година, по собствено желание.
Разузнавач е бил исобственикът на няколко частни радиостанции Петър Пунчев. Бързо преценява, че не притежава необходимите качества и подава рапорт за напускане. Освобождават го, включително заради „прекаления му стремеж и пресметливост“. През 86-та Петко Сертов го вербува отново, за агент Троянски.
Петър Манджуков, който до днес беше собственик на ББТ, е вербуван, когато става ясно, че заминава на работа в Алжир, работи под псевдонимите Омуртаг и Пампоров. Самият той вербува чужди граждани и дори е награждаван с медал за заслуги. Осъществявал е и икономически шпионаж, като в сведенията му има чертежи и схеми. Първоначално работи безвъзмездно, но по-късно за инициативност и оперативно майсторство му отпускат месечно възнаграждение от 50 долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *