По-малко документи за обезщетения по „Каско“

По-малко документи ще изискват застрахователите от гражданите и фирмите, за да изплатят обезщетение по полиците „Каско“, „Гражданска отговорност“, както и по всички останали застраховки като например тези за имущество или земеделска продукция.

Резултат с изображение за каско

Всички данни, които са налични в държавните и общински институции, ще трябва да се набавят от самите застрахователи, а не да се изискват от техните клиенти.

„Застрахователят не може да изисква документи и доказателства, налични при административен орган, организация, предоставяща обществени услуги, лице, осъществяващо публични функции и/или орган на съдебна власт, а ги осигурява служебно за нуждите на съответното производство“. Това гласят промени в Кодекса за застраховането, които са пуснати за обществено обсъждане от правителството. Те са част от мащабна реформа, чиято цел е намаляване на бюрокрацията.

Един от документите, които някои застрахователи изискват в момента при счупено стъкло или странично огледало откъм тротоара, е бележка от полицията, че вандалската проява е регистрирана. За целта собственикът на колата първо трябва да отиде до полицията и да обясни какво е станало. Бележката от МВР обаче не се взима същия ден, а трябва да се отиде и на следващия. А след това клиентът трябва да я занесе на застрахователя. С промените, ако застраховател държи да получи документ от полицията, ще трябва да ангажира свои хора, които да го изискат. А клиентът само ще трябва да съобщи за инцидента на МВР, информира в.Труд.

Друга промяна ще облекчи изплащането на обезщетение при тотална щета на автомобила, т.е. когато разходите за ремонта са над 70% от стойността му. Предвижда се застрахователят, който установи тотална щета за автомобил, ще изпраща информацията на МВР. Служителите в полицията ще прекратят регистрацията на колата и ще уведомят за това застрахователя. Като специално е посочено, че не може да бъде отказано изплащането на обезщетение, ако в МВР действат бавно и застрахователят не е получил отговор за прекратяване на регистрацията. В момента се изисква клиентът да занесе документите за тоталната щета в КАТ, а след като регистрацията бъде прекратена да даде бележка за това на застрахователя, за да получи парите си.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *