По света зърното и захарта поевтиняха

Продължава спада на цената на зърното. В Чикаго пшеницата падна до $ 172/тон, което спрямо предходната седмица е понижение с над $ 4-5. Царевицата се търгува около $ 125/тон, като поевтинява между $ 2-3/тон. Най-драстично обаче е понижението при соята и соевия шрот там спадовете за една седмица са с над $ 64-69/тон. В Будапеща котировките също слизат надолу. Европшеницата е на 205 лв./тон, а фуражната е на 187 лв./тон. При царевицата се регистрира най-голямо понижение до 201 лв/тон., след като и през предходната седмица имаше спад с около 14 лв., към които се добавят и сегашните 10 лв. поевтиняване. При слънчогледа също има намаление, но не толкова драматично до 396 лв./тон.

Котировките в Ротердам за нерафинираното слънчогледово олио гравитират около $ 835/ тон, а котировките в Лондон за бяла рафинирана захар са около € 556/ тон, като намалението е с над € 21 за една седмица. За този спад на стоковите борси няма нещо ново като фактори, които да определят тренда. Просто има добра реколта, кризата продължава, което пък ограничава възможностите за покупка, докато потреблението в световен намалява при сериозни преходни запаси, дори мога да кажа рекордни запаси за последните 10 години. Това са фактори, които непрекъснато упражняват натиск върху пазара, да не говорим, че реколтата в Черноморския регион за държави като Украйна, Казахстан, Русия е много добра и от там нататък е нормално цените да падат.

Пазарът в България
Хранителни стоки

У нас за съжаление нямаме предлагане на зърно. Помним от предишни седмици, че имаше продажби на хлебна пшеница на 210 лв./тон., но купувачите «мълчаха” на тази цена, която им се струваше висока. Както виждаме са имали право. През миналата седмица имаше само търсене на фуражна пшеница на 198 лв./тон, което е доста добра цена, не зная защо продавачите не реагират при положение, че на международните пазари фуражното зърно е на 187 лв./тон. Дано през настоящата седмица да има някакво развитие. Въпреки че реално сега е сезон на отпуските и това дава някакво отражение, хората явно почиват.
Нехранителни стоки

Сделките както обикновено се съсредоточават около горива и енергоносители. Дизелът бе на 1557 лв./1000 л., газьолът за промишлени и комунални цели на 1546 лв./1000л. Имаше много сделки за различни видове масла и греси. При маслата сделките се сключваха между 2.39-21.44 лв./литър според вида, гресите бяха на 8.66 лв./кг., а антифризът на 2 698 лв./тон.

Таня Панайотова, Софийска стокова борса, „Международни пазари“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *