По-скъпа „Гражданска “ според анализ на КФН

По-скъпа „Гражданска“ според анализ на КФН.Цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ трябва да се повиши, защото в момента не е достатъчна за да покрие изплащането на обезщетения и разходите на застрахователите. Това става ясно от анализ на Комисията за финансов надзор за пазара на застраховката.

Резултат с изображение за кфн

Допълнително цената на полиците ще се повиши и заради вдигането на максималната сума, до която компаниите ще носят отговорност, от сегашните 10 млн. лв. на 10,42 млн. лв. Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането, предложени от КФН.

В анализа си от КФН са разделили превозните средства на четири рискови групи. В първата влизат леки коли и камиони с допустима максимална маса до 5 тона. Във втората влизат камиони над 5 тона и автобуси, в третата са седловите влекачи, а в четвъртата – останалите МПС-та. От КФН са използвали два метода за оценка на пазара. По-скъпа „Гражданска “ според анализ на КФН.Резултатите от анализа показват, че за най-масовите превозни средства -колите, камионите и автобусите, събраните премии за 2017 г. не са достатъчни за да покрият разходите на застрахователите.

За периода 2013-2016 г. премиите в 1-ва рискова група (коли и малки камиони) са били достатъчни. Но 2017 г. разкрива потенциал за значителна загуба от тази линия на бизнеса, се посочва в анализа. Камионите над 5 тона и седловите влекачи генерират системно значими загуби за застрахователите, става ясно от анализа. Според един от използваните методи за анализ, камионите и автобусите са донесли загуба на застрахователите от 7,8 млн. лв. Основната причина за това е, че те причиняват доста големи щети. При леките кори на 100 застраховани автомобила плащания по „Гражданска отговорност“ има за 3,4 коли. При камионите и седловите влекачи този коефициент е съответно 15,9% и 16,6%.По-скъпа „Гражданска отговорност“ според анализ на КФН.

При повечето катастрофи няма наранени хора. Претенциите за изплащане на обезщетения за пострадали хора (неимуществените вреди), са едва около 3% от общия брой на претенциите по „Гражданска отговорност“. Но за разлика от имуществените вреди, тяхната стойност е няколко пъти по-висока. При средна претенция за изплащане на обезщетение за имуществена вреда от 1602 лв., средната неимуществена претенция е 43 751 лв., или 26 пъти повече. Затова общата сума на обезщетенията, които се изплащат за пострадали хора, е малко над 50% от всички обезщетения по полицата, които плащат компаниите, информира в.Труд.

Полицата „Гражданска отговорност“ може да поскъпне и заради повишаването на лимитите на отговорност на застрахователите. Максималното обезщетение, което изплащат компаниите при повредено имущество при катастрофа, ще се вдигне от сегашните 2 млн. лв. на 2,1 млн. лв., предвиждат промени в Кодекса за застраховането (КЗ), пуснати от КФН за обществено обсъждане. Лимитът на отговорност при пострадали двама или повече хора се предлага да бъде увеличен от 10 млн. лв. на 10,42 млн. лв. С промените в КЗ се предлага увеличаване и на лимита на обезщетенията, които може да бъдат изплатени по задължителната полиза професионална отговорност на застрахователните посредници – от 2,24 млн. лв. на 2,5 млн. лв. за всяко застрахователно събитие, и от 3,36 млн. лв. на 3,7 млн. лв. за всички събития за една година.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *