По-строги правила за студентските кредити

Това гласи новият проект за закона за студентско кредитиране, публикуван на сайта на просветното министерство.
Предложенията са направени от Асоциацията на банките в България и са обсъдени и одобрени от Националния съвет за кредитиране на студенти и докторанти.
Студентите, които вече са получили заем, също ще се контролират по-строго. Ако прекъснат следването си или пък се преместят от редовна в задочна форма на обучение, банката ще има право да си поиска парите незабавно, предвиждат още промените.
По-строго ще се проверяват и задълженията на студентите към други банки. Ако младежът дължи пари по заеми, които не е обслужвал повече от три месеца, няма да може да изтегли студентски заем. В сега действащия текст срокът на толеранс е шест месеца.
Поправките в закона предвиждат банките вече да могат да отпускат заеми във валута, а не само в левове, както досега.
Това ще се прави само в случаите, в които таксите за обучение в университета са определени в евро или друга валута.
Непроменени остават срокът за погасяване и размерът на лихвите по студентските заеми – 10 години и 7%, както и възраството изискване към кандидатите за финансиране – до 35 години.
Държавата остава гарант по заемите, като през следващата година за това са предвидени над 80 млн. лева, съобщи неотдавна просветният министър Сергей Игнатов.
Законът предвижда и привилегии за майките, които следват в университет. Ако студентка роди или осинови две деца по време на следването, задълженията й се опрощават.
От влизането на закона в сила през 2010 г. българските студенти са изтеглили близо 44 млн. лева, а банките са подписали общо 9419 договора за кредити.
Близо две трети от договорите са за образование в държавните университети, а не в частните.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *