По-строги ще са новите тестове на банките

Финансовите министри на страните от ЕС днес се споразумяха да включат и ликвидността като критерий в новите по-строги тестове за устойчивост на европейските банки, които ще бъдат извършени до края на май, съобщиха източници на председателството на ЕС, цитирани от Ройтерс.
Тестовете ще обхванат същите 91 банки, които участваха в изпитанието и през 2010 година, но методологията ще бъде по-строга, включвайки не само търговските портфейли, но и банковите портфейли и взискателна проверка на капитала от първи ред, посочиха източниците. Точните критерии на тестовете ще бъдат готови до март, отбелязва Ройтерс.
Европейската централна банка, която ще има ключова роля в изготвянето на тестовете, очаква повече банки да се провалят тази година заради критерия за ликвидността, допълниха източниците, но бе за посочат конкретен брой.
Паралелно с тестовете в ЕС, Международният валутен фонд (МВФ) ще извърши подобна проверка във Великобритания, Швеция и Люксембург, според източниците, цитирани от Ройтерс.
По-рано днес, на пристигане за срещата с колегите си от ЕС, белгийският финансов министър ветеран Дидие Рейндерс препоръча ЕС да съгласува със САЩ планираната поредица от тестове за устойчивост на банките, за да засили тяхната надеждност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *