По 50 000 лв. ликвидна помощ ще получат „големите малки компании“

Процедурата за „големите малки компании“ ще стартира в началото на следващата година, когато ще бъдат осигурени парите за нея. По процедурата фирмите ще бъдат подкрепени с 50 000 лева ликвидна помощ. Това са компании с оборот над 500 000 лева годишно. Вчера ЕК е приела българската нотификация по тази процедура, съобщиха  на брифинг в министерството на икономиката.
На него бе съобщено, че в понеделник ще бъде отворен модулът, през който фирмите ще подават заявления за кандидатстване по мярката в подкрепа на затворения бизнес заради противоепидемичните мерки, която е на стойност 156 млн. лв. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“/ОПИК/. На срещоата бе уточнено специално, че този модул ще работи и за компании, засегнати от настоящите противоепидемични мерки.
Продължават и двата нови дизайна на Българската банка за развитие по прилаганите от нея две процедури – за физически лица и за компании. Вече могат да кандидатстват и големи компании за кредити до два милиона лева. Към момента средствата, които са достигнали до бизнеса, са над 150 млн. лева за над 1000 компании, подпомогнати са и близо 24 000 физически лица с кредити на обща стойност 100 млн. лева, казаха на същия брифинги и бе допълнено, че това ще продължи и следващите месеци с новите дизайни.

След няколко прехвърляния под различни министерски „щапки“, сега Българската банка за развитие /ББР/ сега е на команден режим от икономическото министерство. Поредната стъпка е продиктувана от презумпцията, че по този начин финансовата институция ще бъде по близо до проблемите на реалния бизнес с български корени…

 

Митко ЯСЕНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *