По 60 лв. бонус за пенсионерите до юни

„Министерски съвет реши да отпусне 750 млн. лева допълнително за COVID добавките за пенсионерите“. Това обяви премиерът Кирил Петков след заседание на кабинета. По думите му тези пари ще дойдат от преизпълнение на приходната част в бюджета.

Кирил Петков
Кирил Петков
Финансовият министър Асен Василев уточни, че пенсионерите ще получават COVID добавка от 60 лева за следващите 6 месеца, т. е. до края на месец юни догодина.Още 450 млн. ще са за помощ към бизнеса, обясни премиерът Кирил Петков, информира pariteni.bg.1,2 млрд. лв. повече от разчетеното е събрала държавата към първата седмица на декември. От тези пари ще се финансират допълнителните мерки, ако правителството получи подкрепа от парламента. Ако такава не бъде дадена, ще се намали дефицитът на касова основа на бюджета, разясни вицепремиерът Василев.Засега бонуси за пенсионерите се предвиждат за следващите шест месеца, а от юли трябва да има изработен нов модел за пенсиите, разясни финансовият министър. С допълнителните 60 лв. доходите на пенсионерите ще се запазят на нива от тази година.

istock
istock

От 25 декември е предвидено увеличение на пенсиите и минимална от 370 лева. В момента обаче реално най-високият доход е 420 лв. заради бонусите в размер на 120 лв.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *