Правителството във Вашингтон рискува да бъде закрито

За това не се говори много, но миналото дава известна перспектива какво може да се случи. Отказът на Конгреса да одобри нарасналите разходи на администрацията на Клинтън доведе до спиране работата на правителството за пет дни през ноември 1995 г. и за още 21 дни до края на януари 1996 г.
В резултат бяха временно закрити 368 национални парка, както и националните музеи и монументи. Заявки за издаване на 200 хил. паспорта останаха необслужени. Пречиствателните станции на водите в 609 града бяха спрени. Националният здравен институт спря да приема нови пациенти за клинично изследване, а услугите за ветерани, включително медицинските услуги, бяха преустановени. Обезщетения за безработица се изплащаха, но нови заявки не се обработваха.
Ако нещата в политическите среди на САЩ продължат да се развиват по зададения курс, след по-малко от 2 седмици стотици хиляди държавни служители ще бъдат пуснати в принудителна отпуска. Правителството ще продължи да осигурява само най-важните услуги на населението, например контролът на самолетния трафик и националната сигурност ще продължат да функционират. Ще има и държавни пощи.
Не е известно какво точно ще се случи, тъй като всяка федерална агенция има свой план за действие в случай на отказ на допълнителното финансиране. Първото нещо вероятно ще е да се определи кои са най-важните хора за ведомството. Които служители са пуснати в принудителна отпуска, няма да получават пари. Без компенсация за престоя ще останат и фирмите и служителите, които изпълняват държавни поръчки и бъдат принудени да спрат.
За да се предотврати това, Конгресът има само четири работни дни. Но как се стигна дотук? Камарата на представителите, доминирана от Републиканската партия, прие документ в ранните часове в събота, че федералните разходи трябва да бъдат намалени с 60 млрд. долара през тази година. „Историята няма да ни прости, ако не го направим“ – заявиха депутатите.
Демократите в горната камара, Сената, не са съгласни с подобно орязване на разходите, като президентът Барак Обама ги подкрепи, като заплаши с вето законопроекта. Но ако демократите в Сената и републиканците в Камарата на представителите не се споразумеят за нещо друго, ще трябва да бъде приет още един краткосрочен документ за останалата част от фискалната година.
Обикновено конгресмените издават 12 законопроекта, определящи разходите на властите и федералните агенции. Но нито един от предложените 12 документа не е бил одобрен от Сената и Конгресът е разчитал само на краткосрочни мерки, т.нар. „продължаващи резолюции“, за да се финансира правителството.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *