Правителството замразява заплатите в публичния сектор

Заплатите в публичния сектор се замразяват. Въпреки предвидения ръст от 10% от 1 юли възнагражденията няма да бъдат увеличавани. Правителството одобри пакет от мерки за ограничаване на бюджетните разходи.

С 15% се намаляват заплатите на премиера, министрите, техните заместници и членовете на политическите им кабинети, председателите на държавните агенции и областните управители.

Ограничава се раздаването на парични награди и бонуси, въвеждат се лимити за телефони, коли, командировки в чужбина и семинари. Ограничават се и разходите за покупка на автомобили, компютри и климатици. Няма да се назначава персонал на свободните длъжности. Препоръката важи и за общините, които трябва да оптимизират разходите си.

Над 400 000 души в публичния сектор няма да получат предвиденото от 1 юли увеличение на заплатите с 10%, тъй като индивидуалните заплати се замразяват. Очакваният ефект от въвеждането на ограничителните мерки е до края на годината да бъдат спестени половин милиард лева.

Мерките за ограничаване на разходите няма да се отрази на предвидения ръст на пенсиите от1 юли. Всички министерства, агенции и предприятия, които са на бюджетна издръжка, трябва да подготвят програми за съкращаване на разходите и да ги представят на финансовия министър до края на месеца. Финансовото министерство вече отчете, че приходите в бюджета за петте месеца на годината са с 6% по-малко, в сравнение с миналата година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *