Правителството за 100 дни: Суджук за малцина вместо хляб за всички

Правителството за сто дни или пълен провал на кабинета на Бойко Борисов – това е пропиляно време за България, през което не бе поставен нито един от важните проблеми за българските граждани. Това заяви на пресконференция в централата на БСП Жельо Бойчев. От БСП направиха анализ на стоте дни на коалиционното управление на ГЕРБ и Обединените патриоти и управленската им програма.
Това е правителство на скандалите, корупцията и нестабилността, заяви Бойчев. По думите му НДК, Боршош, „Суджукгейт“ не са само изолирани явления, а очертават истинския профил на управлението. Всичко се свежда само до едно – овладяване на икономиката, търговия с влияние, подчиняване на цели сектори, коментира той. Тези 100 дни върнаха омразата, конфронтацията и разделението в българското общество, смята той. По думите му социалният диалог е замразен, свидетели сме на протести в МВР, хаос около проектите за модернизация на армията, опит за противопоставяне между институциите. Според него управляващите са показали, че предпочитат силата пред демокрацията, „суджука за малцина, вместо хляб за всички“.
Управленската програма на ГЕРБ и ОП е чиновническа, без конкретни показатели, заяви Кирил Добрев. Според него документ с 65 приоритета, 236 цели и 902 мерки е програма без фокус, „нещо като пиян ловджия“. Българският гражданин не може да се види в тази програмата, заяви Добрев. Какво се случи с борбата с демографската криза, попита той. По думите му единственото конкретно нещо в частта за образование е двойното увеличение на учителските заплати до края на мандата. Болезнен е въпросът с недостига на кадри в армията и полицията, смятат социалистите.
Според БСП България трябва да използва председателството на Съвета на ЕС за важните за страната въпроси. Ако продължаваме политиката на „йес-мените“, ще седим отстрани и „ще подсмърчаме като бедни африкански сомалийчета“, коментира Калоян Паргов.
По отношение на случая „Калиакра“ Атанас Костадинов заяви, че от БСП не са съгласни с популизма, хаоса и некомпетентността при оценката на въпроса. Не е работа на премиера да спира заповед, която е била съгласувана с ЕС, заповедта трябва да остане в сила, смята Костадинов.
България заслужава друг тип бъдеще и перспектива, заяви Жельо Бойчев. От БСП ще изработят алтернативен проектобюджет за 2018 г. с три основни стълба – доходи, образование и сигурност.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *