Правителството на Великобритания спасява Northern Rock

Една от най-големите ипотечни английски банки Northern Rock ще стане държавна. Такова решение е взело правителството, за да спаси банката от гибел и да си върне парите, които по-рано вложи в нея по време на ипотечната криза. Ако финансовото положение на банката се стабилизира, тя отново ще стане частна.

Петата по големина и най-стара ипотечна банка във Великобритания Northern Rock скоро ще бъде национализирана, съобщава gazeta.ru, опирайки се на съобщение на британската национална статистическа служба. „Решението се взима на основание на това, че държавният сектор има възможност да контролира общата политика на Northern Rock, се казва в официалното съобщение. Тези пълномощия са свързани с предоставеното от националната банка на Англия финансиране за Northern Rock.”

Според британските власти тази стъпка се предприема в съответствие с международната практика и не трябва да се бърка с национализацията. Northern Rock ще получи статут на държавна финансова корпорация и ще бъде включена в държавния баланс със задна дата от 9 октомври 2007 г.

Northern Rock започна да изпитва затруднения през септември, ставайки жертва на ликвидната криза. Акциите й тогава спаднаха за една седмица с повече от 50%. Английската Централна банка и отпусна кредит в размер на 23 млрд. лири стерлинги, но тази подкрепа бе изтълкувана от вложителите превратно – те решиха, че банката е в съвсем лошо положение и побързаха да изтеглят парите си. Към днешна дата поддръжката, предоставена от регулатора на Northern Rock, вече е 107 млрд. долара и представлява 4% от БВП на Великобритания. Но акциите на банката продължават да падат и от септември досега са поевтинели с 84 %.

Още през октомври движещата се към фалит банка започна да търси купувач, но не можа да привлече инвеститори. Единствено бяха продадени неголяма част от проблемните активи за $ 4,3 млрд. на JP Morgan. Няколко потенциални купувачи, между които инвестиционната група JC Flowers, специализирана в купуването на проблемни активи, хеджфондът Cerberus и инвестиционната компания Olivant, не реализираха предложенията си за придобиване на NR. Неудовлетворено, английското правителство обяви, че ще национализира NR, ако не успее да се договори с частни инвеститори. Английското правителство просто не може да се откаже от най-старата си банка и да я продаде за 1 грош, смятат анализатори. Те предвиждат, че правителството ще стабилизира банката и след това ще я продаде. По този начин то се опитва да върне доверието на населението в икономическата система на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *