Правителството на Уругвай става дилър на марихуана

Всички министри в кабинета на президента Хосе Алберто Мухика са подписали внесения в Конгреса проект, според който правителството трябва да поеме изцяло нелегалната в момента търговия с марихуана в страната, която се оценява на 30-40 милиона долара годишно.
Законопроектът предвижда правителството да поеме контрола върху вноса, производството, продажбата и разпространяването на марихуаната, като по този начин ще се създаде легален пазар, така че потребителите да могат да се снабдяват, без да им се налага да използват по-опасните нелегално продавани наркотици.
В мотивите към новия закон се посочва, че борбата с наркотиците не е дала резултат и че марихуаната предизвиква „само леко изразена зависимост за разлика от кокаина, алкохола и тютюна“.
В текста на самия законопроект се посочва, че целта му е „употребата на марихуана да бъде приета от обществото, така че потребителите да не бъдат третирани като престъпници“.
Едновременно с това се предлагат учебни програми за рисковете от употребата на марихуана, допълва БТА.
Според законопроекта „марихуаната от дълги години е най-масово използваното незаконно вещество в уругвайското общество“.
Цитират се и прецеденти за различни нива на декриминализация на притежанието на марихуана, например в Холандия, Австралия, Испания и в някои от щатите в САЩ.
АП подчертава, че съдбата на законопроекта в Конгреса е неясна заради сериозните различия в позициите на отделните партии, както и между депутатите от коалицията Широк фронт на президента.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *