Правят БДС и за лютеницата

Това обяви директорът на контролния орган д-р Йордан Войнов, цитиран от агенция „Фокус“. „Проучваме възможността следващият стандарт да е за лютеницата, защото тя е национален продукт. Всяко българско семейство консумира лютеница. Знаем, че в градовете и селата наесен също изготвят лютеницата в домашни условия. Така че би било добре, ако наистина има стандарт и за този продукт. Но за това тепърва ще проучваме какви са възможностите”, заяви д-р Войнов. Досега стандарти под различни форми бяха въведени за хляб, кашкавал, сирене, кисело мляко и месни изделия.
За един месец, откакто съществува и работи БАБХ, най-важната задача на контролния орган според Войнов е било изготвянето на стандарта за хляба. „За първи път от 1989 г., тоест след повече от 20 години, бе утвърден стандарт за такъв естествен продукт като хляба без консерванти без подобрители, избелители и т.н. Аз смятам това за сериозен успех като начало за агенцията”, коментира д-р Войнов. Хлебопроизводителите ще пуснат първите партиди хляб по стандарта „България” на Велики четвъртък, каза още той.
Войнов обясни, че няма отказ от реализиране на идеята храните, които се предлагат в детските градини, да са с продукти по стандарти. Става дума за млечните, месните продукти и хляба. „Искаме нашите деца да консумират качествена храна. Работим в това направление. В момента се изработва нова наредба за храненето в детските градини от колегите в здравното министерство. Ние сме дали нашите предложения за храните. Искаме в участието на търговете за храни да има задължително и представител на агенцията. Аз мисля, че за следващата учебна година, това би било реалистично”, посочи той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *