Правят конкурс за най-щедър шеф

Ще накараме работодателите да инвестират в обучението на служителите си, заяви Масларова

Преди дискусията на „Стандарт“ министър Емилия Масларова и кметът на Свиленград Георги Манолов прерязаха лентата на дневен център за възрастни хора с ментални увреждания

ФОТО СЛАВИ КАЛИНОВЩедростта на един началник се изразява не само в даването на високи заплати. Той трябва да инвестира и в квалификацията на служителите си. Тази теза защитиха участниците в обществената дискусия за пазара на труда и социалната политика в Свиленград. Форумът бе организиран от „Стандарт“ и общината.

Защо да не организираме конкурс за работодател, който е вложил най-много средства за повишаване квалификацията на подчинените си, предложи социалният министър Емилия Масларова. И покани „Стандарт“ да бъде партньор в инициативата.

„Вестникът ни е отворен за търсене на положителното“, каза в отговор главният редактор Славка Бозукава. Тя обеща, че на страниците си „Стандарт“ ще информира за различни проекти, които представителите на бизнеса реализират, за да подобрят уменията на своя персонал.

„Квалификацията на работната ръка трябва да бъде изведена в култ. Това ще е основен приоритет на социалното министерство през 2007 г.“, подчерта Масларова. Тя прогнозира, че след приемането ни в ЕС безработицата може да падне до 6,5%. Но не и под това ниво, защото повечето от безработните у нас нямат необходимата професионална подготовка, за да бъдат назначени на работа.

В края на октомври социалното ведомство започва обучение на всички кметове и общински ръководства по националния план по заетостта и оперативната програма за управление на човешките ресурси. До 15 декември всички общини трябва да са наясно по коя програма какви средства могат да бъдат получени.

„Съвсем скоро ще сме лицето на Европейският съюз и трябва да сме подготвени за това предизвикателство“, подчерта кметът на Свиленград Георги Манолов. Той уточни, че по отношение на безработицата районът е на много добро ниво в сравнение с други малки общини в страната.

„Ролята на държавата е да ни подкрепи в търсенето на квалифицирана работна ръка, на точните хора, които да свършат качествено работата си“, каза още кметът. Той разказа, че общината работи по няколко големи инфраструктурни проекта, които ще бъдат реализирани до края на тази и през следващата година. Един от тях е изграждането на път от ГКПП „Капитан Петко войвода“, мост на р. Марица и връзката му с новата автомагистрала „Марица“.

По-рано вчера в Свиленград министър Масларова, кметът Георги Манолов и областният управител на Хасково Райна Йовчева откриха дневен център за възрастни хора с ментални увреждания. Като дар на социалното заведение министърът занесе икона на св. Богородица с младенеца.

Красимира Славова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *