Праг на бедност – 326 лв, под него 1,6 млн. души

Праг на бедност – за България той е отчайващата сума от 325,83 лв. /около 163 евро/ среден доход на човек. Това не е измислица, а сухите цифри на Националния статистически институт /НСИ/. Още по-тревожен е броят на хората, които попадпад под този доход – това са повече от милион и половина българи, или по-точно 1,6 млн., което представлява почти една четвърт от целокупното българско население – точно 22 процента от него. И ако някой каже, че все пак това е „претоплена манджа“, т.е. данните са от миналата година, може да се обзаложите с него, че тази година картината ще бъде още по-драматична.

Да погледнем фактите:  размерът на линията на бедност се увеличава с 0.6%, а относителният дял на бедното население нараства. Нека да обърнем дяловете и процентите в съвсем реално изражение като пари и брой хора, какво се получава – на всеки бедняк му се пада 325, лева и 83 стотинки, а точният брой на хората с такъв доход се оказва 1 585 800 души. Ако това са 22 процента, то при децата – от новороденото до тинейджъра на 17 години 305 600 от тях живеят при условията на риск. По голям кошмар от това вероятно се среща в страните от африканския континент, където мееждуплеменните войни погубват милиони деца, колкото от глад, толкова и от шрапнели.

Оказва се, че реалната картина у нас има и други не така ясно видими, но все пак тъмни нюанси. Когато се говори за общата бедност, трябва да се имат  предвид и освен доходите от труд, така и различните социални плащания – пенсии, надбавки, помощите в различните им направления. Ако се обстрахираме от тях, под прага на бедността ще попаднат още хиляди българи – ако елеминираме помощте и надбавките покачването ще стигне 28,4 на сто, пък ако закрием и графата „Пенсии“, тогава бедните ще достигнат 42,9 процента. За това не изненадва и относителният дял на бедните при безработните – над половината, 53,3  на сто.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *