Празнуваме Богоявление, да черпят Данчовците

Той приканва хората да се разкаят и да се откажат от лошите постъпки и помисли. Той извършва обреда кръщение в река Йордан, който е символ на това отказване, пояснява отец Александър Лашков от столичния храм „Света Троица“.
Празникът ще бъде отбелязан с тържествени литургии в цялата страна.
Тържествена Богоявленска литургия ще отслужи в 8.30 ч. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил в катедралния храм „Свето Успение Богородично”. Непосредствено след края на литургията ще се състои военен ритуал за богославяне на частите и техните бойни знамена на площад „Св. Св. Кирил и Методий”. По-късно започва шествието до паметника на Христо Ботев, където ще бъдат положени венци и цветя по случай 164 години от рождението му. След ритуала шествието ще продължи до първа буна, където ще се проведе църковният ритуал Велик Богоявленски водосвет и хвърляне на кръста в морето.
В катедралната църква „Рождество Богородично” във Велико Търново митрополитът Григорий ще отслужи Света Богоявленска литургия. След това владиката ще поведе литийно шествие към площада пред историческата крепост „Царевец”, където ще благослови бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски”. По обед в подножието на „Царевец” от построения през 17-ти век Владишки мост над Янтра митрополит Григорий ще хвърли Светия кръст, а в Богоявленския ритуал за неговото изваждане от реката ще участват курсанти от Военния университет.
В катедралния храм „Свети Висарион Смолянски” архиерейският наместник архимандрит Висарион ще отслужи Света Божествена литургия. Пред църквата ще бъде извършен Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена на 101 алпийски батальон. В 11 ч. ще тръгне литийно шествие до моста на река Черна при спортната зала за ритуала по хвърляне на кръста. По повод 164-годишнината от рождението на Христо Ботев на площад „Свобода” читалище „Христо Ботев 1871” организира тържествен концерт.
За пръв път след 16-годишино прекъсване днес в Елхово ще бъде изпълнен ритуалът по спасяването на Христовия кръст от водите на река Тунджа. На 6 януари 1996 г. непосредствено преди започването на церемонията, въженият мост, на който се бяха струпали десетки, се скъса и в ледените води на реката падна почти цялото множество. Строените за богоявленския водосвет войници успяха да извадят повечето от падналите в реката, но смъртта си намериха 9 души, между които 4 деца и 18-годишна девойка. След трагедията ритуалът не се изпълнява, до тази година. Днес след празничната Света литургия в елховският храм „Св. Димитър” литийно шествие ще се отправи към друг моста към село Изгрев, където ритуалът ще бъде изпълнен.
Богоявленският водосвет в Русе ще започне в 11.30 ч. Преди това русенският митрополит Неофит ще отслужи празнична света Литургия в катедралния храм „Света Троица”.
След тържествената литургия в катедралния храм „Свети Димитър” във Видин литийното шествие ще потегли към крепостта Баба Вида. Митрополит Дометиан ще извърши водосвет и ще хвърли кръста в Дунав.
Днешният празничен ден в Силистра ще започне с тържествена литургия в църквата „Св. Апостоли Петър и Павел“. След службата Доростолският митрополит Амвросий ще поведе литийно шествие до брега на река Дунав. Очаква се шествието да потегли около 10.30 часа, водено от градския духов оркестър. Владиката ще хвърли осветения кръст от понтона на пристанището. Шестима смелчаци са се записали предварително за участие в ритуала, но предвид хубавото време, се очаква днес броят им да се увеличи. Всички участници ще получат награди от кмета и митрополията. На днешния Йордановден в Силистра имен ден празнуват 1289 мъже с името Йордан и 1049 жени, кръстени Йордана и Йорданка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *