Празнуваме „Св. св. Константин и Елена“

София /КРОСС/ Днес Православната църква чества светия император Константин и неговата майка света Елена на 21 май .
Константин (274-337) царувал в Рим и Византия – Цариград. По негово време през 313 г. се обявява свободата на християнската вяра. Той свикал Първия вселенски събор в 325 година против ереста на Арий. Починал в 337 г. в Никомидия и бил поставен в златен ковчег в църквата „Св. апостоли“ в Цариград.
Майка му, царица Елена, живяла благочестиво и по неин почин бил открит Кръстът Господен на Голгота.
Днес официално се открива летния туристически сезон в курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена“ край Варна. По традиция тържествата ще започнат с литургия и Водосвет, които ще бъдат отслужени от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в манастира „Св. Св. Константин и Елена“.
По-късно ще бъдат засадени пет дръвчета в парка на курорта в рамките на инициативата за създаване на зелен фонд.
Празникът на Св.Св. Константин и Елена навлиза дълбоко и в българския традиционен календар, като най-голяма популярност той има сред населението на Югоизточна България. В района на Странджа планина до средата на 20 век се запазва един уникален обичай, който е разпространен единствено тук. В миналото той е бил разпространен в почти всички села около гр. Малко Търново, но днес този обичай е запазен в селата Българи и Сливарово.
Става въпрос за нестинарството – танца върху жарава. Този ритуален танц се изпълнява предимно от жени, които народа нарича нестинарки. Много рядко се срещат мъже нестинари.
Денят на Св.Св.Константин и Елена е най-важният религиозен празник на нестинарите. Той е тридневен (21, 22 и 23 май) и е дал название на целия месец – „Костадинския“ (имената Константин и Костадин се отъждествяват). Жителите на с. Българи и на околните села и сега го отбелязват по стария календар на 3-5 юни (поне от тридесетина години обредността всъщност е двудневна – на 3 и 4 юни, но се знае, че трябва да бъде тридневна). Нарича се панагир и е един от многобройните пролетно-летни храмови празници-сборове в Странджа планина.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *