Пратиха Саддам на бесилката

Гонят от залата бивш US министър, той нарича процеса “пародия на правосъдие”

“Аллах е велик”, крещи бившият президент и зове за прошка към “агресори” и “предатели”

Бившият иракски диктатор Саддам Хюсеин жестикулира с Корана в ръка, след като съдът произнесе смъртната му присъда

БАГДАД. Саддам Хюсеин бе признат за виновен и осъден на смърт чрез обесване за престъпления срещу човечеството заради убийството на 148 души през 1982 г. в шиитското градче Дуджаил. „Аллах е велик“, реагира видимо потресеният, но изпълнен с предизвикателство бивш иракски диктатор. „Да живее Ирак, смърт на враговете му“, извика Саддам, прекъсвайки четенето на присъдата.

Смърт чрез обесване получиха ръководителят на бившия Революционен съд на Ирак Ауад Ахмад ал Бандар и полубратът на Саддам и бивш ръководител на разузнаването Барзан Ибрахим ат Тикрити. Бившият иракски вицепрезидент Таха Ясин Рамадан бе осъден на доживотен затвор. Трима бивши представители на партията БААС, двама от които – баща и син, бяха осъдени на 15 г. затвор. Друг бивш ръководител на БААС в Дуджаил – Мохамед Азави Али, бе обявен за невинен поради липса на доказателства и освободен веднага.

Минохвъргачен огън се чу в предградия на Багдад, а полицията съобщи за инцидентни сблъсъци след новината въпреки комендантския час в столицата. Властите затвориха две сунитски телевизии, подбуждащи към насилие.

Премиерът Нури ал Малики, който е шиит, каза, че Саддам е получил „заслужено наказание“. САЩ, които създадоха съда след свалянето на диктатора през 2003 г., казаха, че това е „добър ден за иракския народ“. Според държавния секретар Кондолиза Райс смъртната присъда е щастливо напомняне на иракчаните, че законът може да вземе надмощие над страха. US администрацията отрече, че времето на произнасянето й цели да помогне на републиканците за междинните избори във вторник. Адвокатите на Саддам нарекоха присъдата „справедливостта на победителя“.

Преди заседанието на съда бившият US министър на правосъдието Рамзи Кларк, който е един от адвокатите на диктатора, бе изгонен от залата. Рамзи връчи на съдията меморандум, в който процесът бе наречен пародия. „Марш оттук“, извикал съдията, като видял текста. Чрез главния си адвокат Халил ал Дулайми Саддам Хюсеин призова иракчаните да се откажат от разкъсващото страната насилие, а също и „да не отмъщават на американските нашественици“. В залата Саддам, сграбчил Корана, призова за „прошка“ към „агресори“ и „предатели“.

За какво са присъдите

Драмата в Дуджаил, шиитско селище на 60 км северно от Багдад, се разиграва през 1982 г. Група местни младежи планирали нападение срещу кортежа на Саддам, който трябвало да премине през селището. След провала на атентата властите заловили, съдили, измъчвали и убили 148 души, сред които жени и деца. Нарочените били изселени в концлагер в пустинята, откъдето никой не се завърнал жив. През март т. г. Саддам Хюсеин призна, че е разрешил мерките в Дуджаил, но се оправда, че е действал според закона. Съдията, ръководил процеса срещу 148-те шиити, призна, че лично е издал смъртната присъда, но тя е била законна. Много от свидетелите дадоха показания, скрити зад завеса и с компютърно променен глас, тъй като се страхуват за живота си. „Кълна се в Бог, излязох от стая… и видях шлайфмашина, пръскаща кръв, и човешка коса отдолу“, каза Ахмед Хасан (38 г.) през декември 2005 г. Жена свидетелка пък се разплака, описвайки как надзирателите са я принудили да съблече и след това я мъчили с електрошок и били с кабели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *