Прахосване по европейски

 
Прахосничеството в страните от Общността принуждава ЕП да вземе контрамерки. „Ние изискваме отчет от страните-членки, носещ подписа на съответния финансов министър“, заяви евродепутатът Йорго Шацимаркакис, подчертавайки, че пропилените пари трябва да бъдат върнати в касата на ЕС.
720 000за Елтън Джон!!!
Всяка година от Брюксел към 27-те страни-членки текат милиарди евро. Грешки стават най-вече при подпомагането на по-бедните европейски региони. Така например през 2009 Елтън Джон се появи на сцената в Неапол благодарение на регионалните фондове на ЕС. ЕК настоява още от миналата година Рим да възстанови 720 000 евро.
Шацимаркакис даде и други примери: 120 000 лири стерлинги отишли за едно голф игрище в Британия, един ловен клуб също получил пари от ЕС. В Унгария били приготвени 400 000 евро за кучешки фитнес център, който така и не бил построен. А в Италия свещеник получил 1,3 милиона евро за преустройството на един общински център.
Шацимаркакис критикува специално слабия финансов контрол върху еврофондовете в Испания и Великобритания. Затова през миналата година в тези две страни били спрени временно редица програми. Впрочем подобни спирания имало и в Германия. ЕК потвърждава, че са били временно замразени плащания от фондовете за регионално развитие в размер на повече от2 милиарда евро.
И Българияе сред шампионите
Шацимаркакис заплашва, че ако списъкът с изисквания, изпратен на ЕК, не бъде изпълнен, ЕП би могъл да реагира с бюджетни ограничения. Това естествено не се посреща добре от ЕК. Говорителката на данъчния комисар, Алгирдас Семета, казва, че те от години се борели за подобряване на качеството в областта на усвояването на средствата.
Евродепутат Шацимаркакис има амбициозни планове за пресичане на разхищенията в страните от ЕС. Специално по отношение на Гърция, България и Румъния той си представя учредяването на един вид „план Маршал“: в тези страни разпределението на парите от Брюксел трябвало да се поеме на място от самия ЕС и да не се оставя повече на местните правителства.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *