Преброяване през 21-а, търси се пауза между избори

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски съобщи на пресконференция, че се подготвя нов Закон за преброяването във връзка с предстоящото осемнадесето преброяване на населението през 2021 г.  Заместник-председателят на НСИ  Диана Янчева изрази надежда проектозаконът да бъде приет от НС през първото полугодие на 2019 г. От днес на страницата на НСИ и сайта за обществени консултации ще бъде оповестен консултационен документ с въпроси, на които ще може до месец да се отговаря. След края на консултациите ще се направи доклад, който ще е готов около 28 август. Предстоят регионални срещи в Пловдив – 13 юли и във Велико Търново на 23 юли, а на 27 юли в София. Предвидени са и консултации в министерства и ведомства на 26 юли.
Целта е да се достигне до повече заинтересовани и бъдещи участници в преброяването и да се обобщи тяхното мнение. След това ще има втори етап от консултации по ведомства, като около 7 септември ще има изготвен законопроект, който също ще бъде качен на сайта за обществени консултации.  Идеята е към края на октомври да бъдат приключени всички консултационни етапи и проектозаконът да бъде внесен чрез ресорния вицепремиер Томислав Дончев на заседание на МС, който да го утвърди, за да влезе в законодателната програма на НС през първото полугодие на 2019 г., обясниха от НСИ.
ТОВА ЩЕ ПОСЛЕДНОТО КЛАСИЧЕСКО ПРЕБРОЯВАНЕ
От НСИ смятат, че това ще е последното класическо преброяване. Ако надделее мнението, че трябва да е електронно или да е комбиниран методът, ще ни е нужно време, за да се обяви обществена поръчка и да се изработи информационна  система, чрез която да се събира информация и после тя да се обработва и да се достигне до крайни резултати, коментира председателят на НСИ.
От НСИ са оптимистите, че този път доста повече хора ще се преброят електронно. През 2011 г., когато беше последното преброяване, по електронен път се включи 42 на сто на населението. Тогава около 45 на сто от домакинствата имаха достъп до интернет, напомниха от НСИ.
Към 31 декември 2017 г. около 68 на сто от населението вече има достъп до интернет. Смятаме, че с напредването на технологиите и навлизането на интернет във всеки дом, доста повече от тези 41 – 42 на сто ще се преброят електронно, уточни председателят на НСИ.
НА КОЯ ДАТА ЩЕ Е ПРЕБРОЯВАНЕТО?
Предлагат се три варианта за  периода за новото преброяване: януари – февруари, май – юни, ноември – декември. От НСИ изтъкнаха плюсовете и минусите на така предложените възможности. През 2021 г. предстоят парламентарни избори през пролетта и президентски през есента, напомнят от националната статистика и изтъкват, че основите помощници на НСИ при преброяването са общините и областните управи, а те са пряко ангажирани с изборите. По тази причина от НСИ не искат, когато са изборите, да има преброяване. Януари – февруари е  добър период, защото населението по-малко пътува, но пък има лоши метеорологични условия. Май ще бъде време след избори и общините няма да са ангажирани с дейности по тях, но тогава има много почивни дни и населението е доста мобилно, анализират от НСИ. Ноември, след президентските избори, страстите ще са утихнали и няма да има ангажираност от общините, но тогава евентуално ще има лоши метеорологични условия, но населението няма да пътува особено много. От НСИ посочиха, че са отворени  към различни предложения.
ЩЕ СЕ ОБСЪЖДАТ НОВИ ПРИЗНАЦИ  ЗА ПРЕБРОИТЕЛНАТА КАРТА
Тепърва ще се обсъжда дали и какви нови признаци ще бъдат заложени в преброителната карта и кои да отпаднат, защото са загубили актуалност.
Рано е да се говори колко варианта пол ще има заложени в преброяването. В регламента са определени два пола – мъжки и женски, напомниха от НСИ.
От НСИ не се опасяват, че новите регламенти за защита на личните данни ще попречат на преброяването, защото статистиката има дерогации по няколко члена от ресорния регламент.
От НСИ не изключват отново да се появят „експерти“  при анализа си на това дали и това преброяване да има въпроси за вероизповедание, етнос и майчин език, коментираха от институцията.
По Закона за статистиката тези въпроси се поставят доброволно, но отговорите на тях са единствен източник на такава информация за страната, коментират от НСИ.
По тази причина от НСИ се надяват, че следващите три години ще успеят да убедят хората да не се притесняват, че подаването на такава информация би ги застрашила в личен или друг план.
БЮДЖЕТЪТ НА ПРЕБРОЯВАНЕТО
Ръководството на НСИ не се ангажира за това колко ще струва преброяването, но напомни, че при класическото – около 45 000 души са ангажирани – и това влияе върху бюджета на преброяването.
При ново преброяване от НСИ ще извършват допълнителни дейности, изтъкна председателят на НСИ, които леко биха  оскъпили преброяването. Става дума за събиране на информация при предварителното обхождане на преброителните райони, при която ще се прави инвентаризация  за жилищния фонд, която ще е основа за изграждането на адресен регистър. Очаква се той да бъде географиран.
За да се провери качеството на преброяването, ще трябва да се правят допълнително контролни преброявания, с които да са се установят къде и колко са грешките  в регистрацията и обхвата на населението. Разходи ще има и по изготвяне на специализиран софтуер и информационна система за събирането и впоследствие предоставянето на тази информация. От НСИ напомниха, че предишното преброяване е струвало около 27,5 млн. лева. Шест месеца преди същинското преброяване ще има предварително, на което ще бъде тестван инструментариумът му.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *