Преводите от работещите в чужбина българи се стопиха 1,43 млрд. лв.

Коронакризата удари сериозно още един източник на задгранични „инвестиции“ в България – парите, които работещите в чужбина наши сънародници изпращат у дома.

България е силно зависима от тези трансфери, а втората вълна на пандемията поставя под въпрос оцеляването на хиляди домакинства

Преводите от работещите в чужбина българи се стопиха с милиард | СЕГА

За осемте месеца na 2020г. постъпленията дори не могат да достигнат 300 млн. евро (точният размер е 291,2 млн. евро). Това е с близо 65%, или с 545 млн. евро по-малко в сравнение със същия период на 2019 г., когато гастарбайтерите са превели на свои роднини и близки 836 млн. евро, изчисли Investor.bg на базата на данните, събирани от БНБ. Спадът е с около 1 млрд. лева. Конкретно за август е регистриран тежък срив – трансакциите са едва 11 млн. евро – при 91.6 млн. евро година по-рано.

Ако ги нямаше парите на българите от чужбина… | Новини и анализи от Европа | DW | 13.11.2019

 Но най-голямото пресъхване досега – откакто се води статистика за парите на емигрантите,  е отчетено през април, когато работещите в странство българи са изпратили в родината само 10.6 млн. евро, информира segabg.com.

Негативният рекорд е лесно обясним – април беше критичен месец за света, който се сблъска с първата вълна на новия коноравирус, много европейски държави въведоха драконовски мерки и цели икономически сектори буквално спряха работа и започнаха да съкращават персонал и да пращат хората в неплатени отпуски.  Така много икономически емигранти загубиха работата и доходите си.

Рекорд: Над 1 милиард евро получили българи от свои сънародници в чужбина - Фактор
 От данните на БНБ се вижда, че намалението е драстично през всички месеци, в които коронакризата настъпваше у нас и из Европа – на практика от март насам.

Парите на гастарбайтерите са важни, защото се вливат в стопанския оборот и подпомагат развитието на икономиката. Благодарение на тях много семейства купуват повече храна и лекарства, правят ремонти, плащат за лечение и обучение, инвестират в имоти и автомобили, погасяват заеми, започват бизнес и т.н.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *