Превозвачите се обявиха срещу привилегиите с билетите

В писмо на Националното сдружение на автобусните превозвачи до премиера, министъра на финансите и министъра на транспорта, превозвачите твърдят, че за последната година браншът им се е свил с 1/3, съобщи БГНЕС. В сдружението членуват 60 фирми, за които работят над 10 000 души и разполагат с над 4 000 автобуса. Фирмите се аргументират с факта, че не могат да образуват цена по реални пазарни механизми, тъй като техният основен конкурент БДЖ предлага услуги в пъти под себестойността им.
Затова те предлагат на премиера и двамата министри да бъде изработена нова съвместна наредба на Министерството на транспорта, Министерството на финансите, която да регламентира компенсирането им, като смятат, че това трябва да бъде изчислено като процент от декларирания оборот от автобусния транспорт на пътниците. Според техни сметки 34% от пътниците им са ученици и студенти, около 19% са пенсионерите и всички те пътуват с намаления в момента, което заедно с другите категории, използващи намаления, означава, че в един автобус само 7 пътници пътуват с нормални билети.
Превозвачите настояват също да бъде прецизиран механизмът за разпределяне на компенсациите и субсидиите и да има реално упражняван контрол върху спазването на наредбите. От сдружението съобщават, че до 31 май – което е крайният срок поставените от тях проблеми да бъдат разрешени, няма да протестират.
В началото на март стана ясно, че автобусните фирми замислят да увеличат цените на билетите за междуградски превози с между 7% и 10 на сто, а ако цените на горивата продължават да растат, поскъпването на билетите може да стигне до 25% през лятото.

Финанси

Сега председателят на сдружението Георги Тричков заяви, че около 61 лв. трябва да е цената на билета до морето при сегашните цени на горивата и използването на капацитета на всеки един автобус, предаде news.bg. В момента тя е 25-30 лв. и поради това секторът не инвестира в нови машини, а само покрива разходите за гориво и администрация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *