Превозвачите ще могат да внасят горива у нас при облекчен режим

„Стачки засега няма да има, в случай че те могат да си внесат гориво на по-ниска цена, което да облекчи ситуацията, в която те в момента се намират с по-високите цени на горивото, разбира се. Това е механизъм, който сме уговорили, също така и по ограничаване на внос за чужди превозвач.
Доколкото имам информация това удовлетворява всички превозвачи. Това е максимумът от мерки, които правителството може да вземе. Едни от тях влияят пряко като например компонентата биодизел и нейното премахване, а другите мерки влияят косвено върху цената на горивото, защото стимулирайки потреблението и всъщност по-голямото производство, това означава, че единичната цена трябва да бъде в известна степен редуцирана. Защото „Лукойл“, като един голям производител, има едни постоянни разходи и колкото по-голямо количество гориво произвежда, толкова тези разходи се разпределят върху по-голямо количество и съответно това минимизира цената“, заяви министър Цветков.
Заместник-финансовият министър Боряна Пенчева посочи, че ще се търси възможност да се възстановява данъкът добавена стойност на турските превозвачи, които зареждат у нас. След като се увеличи потреблението на дизела, това трябва да доведе и до намаляване на цените.
Превозвачите очакват до два месеца цената да падне с около 20 стотинки на литър, но тук се включва и отпадането на биокомпонента, коментира Илиян Филипов от Асоциацията на автомобилния транспорт.
„Всяко едно от тези неща, които сме ги записали в протоколите, ние ще следим отблизо дали ще се случат в следващите дни. Нали, ясно е, че те няма да станат за 3, за 4 дни. Тези мерки няма да дадат веднага въздействие върху горивата. Това може би ще стане в рамките между 30 и 60 дни, очакваме цената наистина да падне около 20 ст., както е в някои европейски членки“, посочи Филипов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *