Преглед на печата

Арабистът Владимир Чуков коментира в Стандарт, че битката за наследник ще омаломощи „Ал Кайда“. Един от най-уважаваните анализатори на Близкия Изток и арабския свят Доминик Тома, специално за Стандарт, прогнозира, че като отговор, може да се очакват наказателни операции в Съединените щати и Пакистан.
Вестник Сега излиза с водещо заглавие: „НАП ще прилага двоен стандарт, заради хаоса с безработните“. Става дума за промяна в данъчното законодателство, за която засегнатите от нея 194 хиляди души разбраха в последния момент. Работещите на трудов договор, останали без работа, трябва да подават данъчна декларация, независимо, че доходите им вече са обложени. НАП няма да наказва закъснелите.
24 часа алармира с водещото си заглавие „145 лекари напуснали България за 3 месеца заради лоши условия и ниски заплати“. Изданието информира и за скалъпен процес в Италия срещу сънародничката ни Живка Хаджидимитрова. Съпругът й д-р Илко Димов, се оплаква пред 24 часа, че е молил девет пъти външно министерство за съдействие през изминалите четири години.
В интервю за Монитор, заместник-министърът на образованието Милена Дамянова казва, че в концепцията за Закон за училищното образование се предвижда по-добра възможност за добра кариера за младите учители и задължителна за тях квалификация.
Новинар публикува изследване на сайта „Инвестор.бг“, според което бизнесът не увеличава заплатите, защото това ще доведе до висока безработица. Работодателите твърдят още, че увеличаването на мининалната работна заплата ще бъде лош знак за чуждестранните инвеститори.
В Класа е публикуван анализ на икономическото издание „Маркет уоч“, според което вероятно предстои още една тежка година за Европа. Прогнозата се основава на оттеглянето на президента на „Бундесбанк“, което, според икономисти, никога не е било добър знак за безоблачно бъдеще.
На цяла страница Труд коментира условната присъда срещу Христо Ковачки и произтеклия от това спор дали ще бъдат конфискувани имотите на бизнесмена. Съдия Александра Йорданова заявява в интервю, че не му е налагала конфискация на имуществото, както беше съобщено, и подчертава, че решението й е на първа инстанция и предстои да разберем заявленията на слеващите две инстанции.
В рубриката „На фокус“ Дума отделя цели две страници, посветени на психичното здраве на българина. Най-бедните имат най-много психични проблеми, заявява психиатърът д-р Владимир Сотиров и добавя, че българите страдат двойно повече от европейците, но търсят два пъти по-рядко професионална помощ.
Дневник съобщава, че 13 от посланиците с досиета вече са се върнали в България. Те били извикани от външно министерство на безсрочно „служебно пътуване“, след като президентът Първанов блокира искането на правителството да бъдат отзовани дипломатите агенти.
Република коментира, че частните детективи работят два пъти по-бързо от полицията. Наемниците са успели да засекат нерегламентиран превод на 130 хиляди евро на остров Аруба.
Пари помества консултация за това кои са подводните камъни при покупка на нов апартамент и как да ги избегнем.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *