Преглед на печата

Новината хвърли в смут и управляващите и опозицията, но според ГЕРБ-ери, ако Бойко стане президент, ще посочи Симеон Дянков за премиер, допълва изданието.
Загубата на ГЕРБ на президентските избори с кандидат Бойко Борисов ще е много по-травмираща за партията отколкото с друг претендент, твърди Живко Георгиев от агенция „Галъп“, цитиран от „Дневник“. Това е адски рискован ход и за политическото бъдеще на Борисов, смята социологът.
НДК ще бъде преобразувано в 100% държавно акционерно дружество и временно ще се подчинява на Министерството на финансите, реши вчера правителството, пише по темата „24 часа“. Незавършил все още одит върху обществените поръчки, възложени от НДК в последните 3 години, е установил нередности и е повод за решението на правителството, пояснява изданието и цитира казаното пред БНР от бившия шеф на НДК Христо Друмев, който отрича да има нарушения. Според финансовия министър Симеон Дянков обаче нарушенията били от такава богата палитра, че служителите на финансовата инспекция ще издадат наръчник по тях за това как се нарушава Закона за обществените поръчки, пише „Новинар“. Дянков не коментира дали Друмев ще бъде даден на прокуратурата за злоупотребите.
За всеки българин – линейка най-много на разстояние 20 км, всяка линейка – най -много за 20 минути до всеки болен, е новият почин, заложен в Концепцията за развитие на спешната помощ, отбелязва „Труд“. Пациентите ще се транспортират само в болници, които имат реанимации и интензивни отделения, а не до най-близката болница, както е сега.
Шестнайсет университета вдигат таксите за обучение, след като правителството одобри годишните тарифи, отбелязва „Монитор“ и уточнява, че цените скачат средно със 100 лв.
ЬВузовете масово събират незаконно високи такси от задочниците, е показала проверка на „Сега“ по повод одобрените от Министерския съвет такси за учебната 2011-2012 г. Само Софийският и Техническият университет спазват изискването редовното обучение да е три пъти по-скъпо от задочното.
Над 500 млн. лв. са към момента неразплатените заплати, твърди пред вестник „Дума“ Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ. Минималната заплата за страната трябва да остане, защото все още в много браншове няма договорени минимални възнаграждения, категорични са от синдиката. Шестнайсет процента от работодателите предвиждат увеличение на заплатите през 2011 г., показва проучване на Българската стопанска камара, цитирано от „Класа“. Половината от анкетираните възнамеряват да запазят нивото на плащане, а 34% все още обмислят въпроса.
България изостава икономически от другите европейски държави и заради повечето на брой почивни дни, пише в темата си на деня вестник „Пари“. Според някои икономисти всеки почивен ден, който е в повече в сравнение с предходната година, изяжда по 0,1 процентни пункта от Брутния вътрешен продукт, отбелязва вестникът.

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *