Преглед на печата

Четенето е на пето място в йерархията за прекарване на свободното време след гледането на телевизия, заниманията със семейството, разходките сред природата, посещенията на кафенета. Най-активните читатели са сред висшистите между 31 и 60 години.
4 300 нови думи са измислили българите за последните 20 години, разказва Диана Благоева от Института за български език към Българската академия на науките, цитирана от Стандарт. Най-много от тях са породени от работата с компютри и интернет. Една четвърт от новите ни думи са побългарени от английски.
Българският език се използва зле и употребата му в днешна България е доказателство за дълбокото разделение на народа ни, твърди в интервю за Труд акад. Антон Дончев. Превърнал се е в език на заинатяването и нападателността. Когато държавата се ръководи умно, тя се меси категорично в пропагандата на своята национална литература на всякакви нива, казва още Дончев.
ДПС ще се оплаче на европейските институции от поведението на Атака, съобщи пред БНР заместник-шефът на парламентарната група на движението Юнал Лютфи, пишат Труд и Стандарт. Причината е акцията на националистите на 20 май край столичната джамия „Баня башъ“. От ДПС ще настояват и за по-строги наказания за подбуждане към верска омраза в Наказателния кодекс.
Пред Българското национално радио премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че осъжда нападението над мюсюлмани в София, отбелязва 24 часа. Ердоган добави, че е бил успокоен от последваните изявления на българските отговорни ръководители.
Независимият депутат Корман Исмаилов даде писмени обяснения за боя в студиото на предаването „Неделя 150“ по БНР, пише Стандарт. Пред изданието Исмаилов е заявил, че засега не възнамерява да предприеме нищо и е допуснал, че Сидеров вече съжалява за постъпката си.
Софийската градска прокуратура се е заела с инцидента, като материалите от него ще бъдат приобщени към разследването на кървавия сблъсък пред джамията в София, е съобщил за Монитор градският прокурор на София Николай Кокинов.
Парите на влог носят печалба, ако са „заключени“ в банката поне за една година, пише Монитор. Според финансови експерти заради спадащата доходност по депозитите вложителите излизат на плюс само при период на влога над шест месеца. През 2010 г. депозитите на домакинствата са нараснали с внушителните 3 млрд. и 200 млн. лв., което, според банкери, се дължи и на начислените лихви върху сумите.
Между свинския грип и летните зарази коварен майски вирус удря гърлото и ни оставя без глас, предупреждава 24 часа. Става дума за параинфлуенца, респираторна инфекция, която обича променливото време и от чиито симптоми в последните 10-15 дни се оплакват стотици. По-податливи към заболяването са възрастните. Ако до третия ден не настъпи оздравяване, трябва да се включи антибиотик, препоръчва изданието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *