Преглед на печата

Апелативният съд в Пловдив е постановил Националната агенция “Пътна инфраструктура” да плати 160 000 лева обезщетение на семейство, чието дете загина при катастрофа заради огромна дупка на платното. Делото е заведено от родителите на 6-годишния Георги Костов, който почина при катастрофа през септември 2007 г. между пловдивските села Сухозем и Стрелци. “Парите няма да върнат детето, но нека се стреснат и не допускат подобни грешки”, каза бащата Иван Костов.
Решението на магистратите е на втора инстанция и може да се обжалва пред ВКС. С присъдените 160 хил. лева бащата Иван и съпругата му Анна основават Фондация за подпомагане на близките на жертви и пострадали при катастрофи заради дупките по пътищата на България.
“Възхищавам се на доблестта на съдиите, които с решението си показаха, че държавната администрация носи голяма отговорност и не бива да си затваря очите пред дупките по пътя”, коментира адвокатът на Костови – Стоян Донков.
За сравнение през 2010 г. само в София са заведени 216 дела заради инциденти в улични дупки. От тях 26 вече са приключили и общината трябва да плати 18 024 лв. обезщетения общо.
Катастрофата, при която е загинал Георги, е станала на 23 септември 2007 г. между Сухозем и Стрелци. Иван качил на семейния “Фолксваген Пасат” сина си, за да отидат да търсят пазар за набраното грозде от масива, което отглеждали. Времето било слънчево. “Виждах настилката права, напред възприемах само асфалта, когато изведнъж гумите се блъснаха в ямата. Колата тръгна на една посока, завъртях волана, не успях да я измъкна, въпреки че съм опитен шофьор”, обяснява Костов. За секунди автомобилът се преобърнал с покрива надолу, горната ламарина затиснала Гошко, който починал на място от счупен шиен прешлен. Лекарите посочват, че смъртта на детето от удара е била неизбежна.
По време на делото се разбра, че на отсечката е имало ремонт и колата е паднала в дупка, дълга 6 м и дълбока 12 см, която не е била обозначена със знаци. Поради тази причина шофьорът не успял да спре, нито да избегне неравностите. В мотивите си съдиите пишат, че катастрофата е станала на отсечка от републиканската пътна мрежа, за която се събира такса – винетка, и е изключителна държавна собственост
„Да дариш живот не само по време на кампания“
Българинът е добър човек и помага в беда. Но трудно се доверява.
Не е лесно да бъде убеден и да отвори сърцето си за донорство. А мисията става още по-тежка заради слухове и приказки в ъглите на болниците за уж неправомерно вземане на органи. Суеверни страхове и незнание насаждат допълнително колебание у хората. Затова у нас няма донори (виж стр. 6). Изход има, но трябва държавата да покаже прозрачност в действията си. Ако органите отиват при най-нуждаещия се, а не в болни- ! цата с най-мощно лоби. Ако нито един потенциален донор не е загубен. Ако има умни акции за разясняване. Накрая хората сами ще поискат да помогнат на нуждаещите се. И то не само по време на национална кампания.
В противен случай и 10 пъти властта да увеличи парите за трансплантации, няма как да осигури ново сърце или черен дроб за стотиците гаснещи българи..

в. „24 ЧАСА“
„Кирчо Киров тайно в Судан, връща трима отвлечени“
Тримата български пилоти, отвлечени в Дарфур през януари, са били освободени вчера след нощна операция на суданските специални части, планирана по време на тайни преговори между шефовете на българското и суданското разузнаване. Това съобщи вчера за „24 часа“ източник от Хартум. Директорът на НРС ген. Кирчо Киров заминал тайно за Африка последните дни на май, където се срещнал с колегата си ген. Ата ал Маула.
 

в. „СТАНДАРТ“
Спасени без откуп
„Тримата ни пилоти държани 145 дни на хляб и вода в Судан“
След 145 дни плен в Судан тримата български пилоти бяха освободени. За тях не е плащан откуп, съобщи говорителят на Световната програма по прехрана Амор Алмагро. Капитанът на хеликоптера Бранко Чорбаджийски и другите двама от екипажа – Александър Димитров и Веселин Нанолов, трябваше да пристигнат в суданската столица Хартум вчера и да бъдат настанени в хотел. Днес България ще изпрати специален самолет, който да ги прибере обратно в родината. Отвлечените на 13 януари българи бяха пуснати от бандитите след продължителни преговори със суданските власти. Според запознати в Хартум от няколко месеца са били командировани родни дипломати и топразузнавачи. Собственикът на „Хели ер“ Георги Спасов, за когото работят пилотите, очаквал те да се завърнат в България още за Гергьовден, но преговорите зациклили. Тримата пленници са в добро здравословно състояние, но са много изтощени.
„Хотелиери си гасят тока“
Хотелиери и ресторантьори в Слънчев бряг ще си гасят тока всеки ден за час. Протестът е срещу новите такси за инфраструктура, наложени от акционерното дружество, което управлява комплекса. Над 500 недоволни собственици вчера затвориха за по-малко от час пътя Бургас – Варна.
На пътя излязоха и 150 ресторантьори и доставчици на стоки. Те са против исканата такса от 250 лв. на сезон за всяка кола в курорта.

в. „НОВИНАР“
„Фандъкова проверява „Столичен електротранспорт“
Столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди спешна проверка във Втори трамваен парк на дружество „Столичен електротранспорт” ЕАД. Това се случи в деня, в който в. „Новинар“ алармира за сигнал от недоволни ватмани, в който те призовават столичния кмет за проверка. Сигналът обаче отлежавал в общината трета седмица, докато не беше съобщено за скандалния случай в „Новинар“.
Работниците в депото се жалват от своя началник „Експлоатация” Живко Бодуров. Те го обвиняват в непрестанен психически и сексуален тормоз, както и в редица нарушения на трудовото законодателство. Редакцията разполага с официални документи, които подкрепят твърденията им.
Досега три служителки са пуснали жалби срещу Бодуров, а 75 човека са се подписали с искането той да бъде уволнен.
Депото в „Красна поляна” ще бъде проверено за нарушаване на трудовата дисциплина, Кодекса на труда и вътрешните правила за организация на работата, съобщиха за „Новинар” от Столичната община. Ако бъдат установени нарушения, ще бъде поискано отстраняването на конкретни служители, обеща и кметът Йорданка Фандъкова.
 

в. „ДНЕВНИК“
„И 10 лв. над пенсиите може да увеличат дефицита“
Без преизпълнение на приходите държавата трудно ще намери нужните пари
Дори и минимално увеличение на пенсиите от 1 юли тази година би повишило бюджетния дефицит, ако няма сериозно преизпълнение на приходите в държавата, коментираха за „Дневник“ експерти от Министерството на финансите. В момента най-вероятният вариант е пенсиите да се повишат с по 10 лв. на човек на месец, за което ще са нужни 132 млн. лв. до края на годината. За другата възможност – еднократно плащане от 136 лв., ще трябват 300 млн. лв. През уикенда премиерът Бойко Борисов даде десет дни за окончателно решение. В момента още се правят разчети, заяви вчера и социалният министър Тотю Младенов, като уточни, че разговорите се водят между Министерството на финансите и НОИ.
Към края на април в бюджета има преизпълнение на някои приходи (основно от ДДС), но те компенсират по-малките постъпления от осигуровки и корпоративен данък, където изоставането се очаква да бъде с 500 млн. лв. от планираното за годината. Средствата за пенсии трудно могат да се осигурят и със съкращения от други пера, смятат в Министерството на финансите. Така остават три варианта, които обаче няма да предпазят дефицита от раздуване, тъй като постъпленията от тях не се смятат за приходи. Те са финансирани с вътрешен държавен дълг, с пари от фискалния резерв, който е малко над законовия минимум от 4.5 млрд. лв., или с ефективна приватизация. Във ведомството на Симеон Дянков обаче имат сериозен мотив срещу нови разходи за пенсии, ако ще увеличат дефицита. Той е, че държавата иска да покаже на Брюксел, че е овладяла финансите си, като постигне прогнозния дефицит от 2.5% за тази година. При допълнителни плащания той може да надхвърли 3%, което ще е причина Европейската комисия да затегне процедурата по свръхдефицит, която откри срещу България миналата година.
в. Дневник – стр. 1

в. „КЛАСА“
„Психозата в Европа блокира напълно износа на български зеленчуци“
Отиваме на срещата на земеделските министри в Люксембург без точни разчети за щетите в сектора
Износът на български зеленчуци е блокиран заради страховете след избухналата в Германия зараза с нов щам на бактерията e.Coli, съобщи за „Класа“ Александър Йоцев, изпълнителен директор на Съюза на търговците на храни в България и председател на Комитета за търговия на БСК. Дори малките количества краставици, които изнасяме – около 5000-6000 тона годишно, са блокирани, тъй като европейците консумират по-малко. Връщането на същите нива на консумация в ЕС ще отнеме години.
Производителите допълнително са затруднени от забраната на Русия и други страни за вносни зеленчуци от ЕС. Така конкурентният натиск на нашата продукция вътре в ЕС ще става все по-силен. Проблем е също засиленият контрабанден внос, коментира Йоцев. В страната влизат по един два пъти дневно микробуси с 3 до 5 тона. Ние можехме да не внасяме краставици, но наблюдаваме такова подбиване на цената, което няма как да не повлияе и на производители, и на търговци, обясни още Йоцев.
Преди седмица беше изпратен последният камион с продукция за Европа, а сега всички зеленчуци остават за българския пазар, каза и Пламен Димитров, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, цитиран от investor.bg. Цените на едро на краставиците вече са паднали наполовина. Всички производители имат тонове нереализирана продукция, обясни той.
Днес ще се проведе извънредното заседание на земеделските министри във връзка с търсенето на спешно решение на хранителната криза в Германия, предизвикана от бактерията e.Coli, обявиха официално от ЕК. Тя ще представи конкретни мерки за компенсации. Французите например ще поискат 5 млн. евро, съобщават техни медии.
Нямаме действени браншови организации, които веднага да пресметнат евентуалните щети за българските производители, за да може министерството да отиде в Люксембург с конкретни цифри, каза за „Класа“ Йоцев. България много закъсня с реакцията си. Министерството на земеделието и храните твърдо трябваше да отрече подобно поведение. Много голям проблем ще бъде и оттеглянето на инвеститорите от бранша въобще.
Това е много тежък удар за производителите на плодове и зеленчуци в европейски мащаб, коментира Александър Йоцев. Германия просто търсеше варианти да се измъкне от положение, като посочи Испания за виновник, без да има доказателства, щетите трябва да са за тяхна лична сметка, каза Йоцев. Според официално съобщение от агроминистерството на Германия заразата е причинена от ферма за бобени кълнове близо до Хамбург. Кълновете са честа съставка в салатите на германците. Заразата причини смъртта на 22-ма души и засегна над 2 хиляди души в цял свят.
Междувременно ЕК отхвърли вчера обвиненията към мултинационалните компании, че предлагат за Източна Европа стоки с пониско качество. Според комисията всяка компания има право да адаптира продукцията си за съответния пазар.
 

в. „ДУМА“
„Меглена Кунева: Няма да търся партийна подкрепа“
„Не търся партийна подкрепа, не поемам партийни ангажименти и не изразявам волята на лобита. Партиите правят политика, а народът – държавника. Това заяви Меглена Кунева вчера на официалното представяне на кандидатурата й за президент. Тя допълни, че това щяла да бъде нейната тактика и ако достигне до втори тур, гражданите сами да решат кого искат да подкрепят.
Симеон Сакскобургготски се появи лично, за да подкрепи Кунева. Заедно с него в залата бяха все бивши известни лица от жълтата партия – Николай Василев, Минчо Спасов, Борислав Цеков, Владимир Дончев, Олимпи Кътев. Инициативният комитет, издигащ Кунева, се състои от 53-ма души. В него са известни лица от хайлайфа като стилист Капанов, Дони, Коцето Калки, Йоана Буковска, Георги Чапкънов, Иглика Трифонова, Чочо Попйорданов, Мариана Попова и др.
Кандидатката за президент обобщи, че към момента плоският данък е полезен за България. Тя мисли, че пактът за финансова стабилност, който Симеон Дянков предлага, също е полезен, но можел да бъде постигнат без промяна на конституцията. Кунева се провъзгласи за реформатор и сподели, че нейната партия била на реформаторите. Тя не даде конкретен отговор на въпроса към коя част от политическия спектър принадлежи. С уговорката, че до 2001 г. е гласувала „вдясно“, бившият еврокомисар обяви, че нейната партия се казва България. „Образованието, здравеопазването, а и икономиката не могат да бъдат вляво и вдясно“, заключи Кунева, която обяви, че би подкрепяла силно бизнеса.

в. „СЕГА“
„Вече никой не знае кой и как ще плаща за ранното пенсиониране“
Пълна бъркотия настана с ранното пенсиониране, след като Конституционният съд обяви национализацията на парите от частните професионални фондове за противоречаща на основния закон в България. Никой от управляващите вчера не можа да даде ясно обяснение какво ще последва от решението на най-висшите съдии.
Въпреки предупрежденията на експерти, че ще се стигне до отмяна от КС, парламентът прехвърли част от партидите на хората от тежка категория труд от частните фондове в НОИ. Причината беше в нищожните суми, натрупани в личните сметки на тази категория работници – те стигаха средно за пенсии по 60 лв. Така в края на март осигурителният институт получи около 109 млн. лв. за над 45 000 души чрез промяна в Кодекса за социално осигуряване. Срещу това той обеща тези работници да получават средно по 400 лв.
Конституционните съдии, сезирани от 52-ма депутати от опозицията, обаче приеха, че промяната противоречи на няколко конституционни разпоредби. Според тях тя е насочена срещу конституционния принцип за свобода на стопанската инициатива, погазен е и принципът за закрила на инвестициите и стопанската дейност на българските и чуждестранните граждани и юридически лица. Изменението в КСО „създава несигурност за пенсионноосигурителните дружества и очаквания за възможни други промени в тази насока“, пишат конституционните съдии. В „Особено мнение“ трима от тях – Владислав Славов, Благовест Пунев и Румен Ненков, приемат, че е нарушена и неприкосновеността на частната собственост. „Създава се възможност държавата едностранно и по императивен начин да се намесва в частната жизнена сфера на гражданите, като преценява кое е в техен интерес, и им нарежда къде и как да инвестират спестяванията си, вместо сами да планират живота си. Такъв административно-команден подход е типичен за недемократичния, тоталитарен тип управление и свързаната с него централизирана икономика“, отбелязват те.
Сега на управляващите им предстои тежката задача да оправят кашата, като решат какво се случва с вече прехвърлените пари, след като партидите на хората в професионалните фондове бяха закрити. Експертите са на различно мнение по въпроса задължително ли трябва да се възстановяват партидите, след като решенията на КС нямат обратна сила. Според закона за Конституционния съд обаче органът, който е постановил отменената разпоредба, е длъжен да поправи възникналите правни последици от нея. Това според някои юристи означава, че парите трябва да се върнат в професионалните фондове.
„Ако се стигне до връщане на средствата, управляващите трябва да решат дали фондовете да отделят ресурс, за да подпишат индивидуални договори с всеки осигурен, или те да бъдат възстановени директно със закон, както бяха и прекратени“, обясни бившият социален министър Иван Нейков.
Депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви пред „Сега“, че днес ще има заседание на групата, на което ще се обсъди казусът с ранните пенсии на хората. Преди това коментари няма да има.
Професионалните фондове твърдят, че няма да има сътресения при новото местене на парите. Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на пенсионните фондове, увери, че данните на хората при тях са запазени и партидите могат да бъдат много бързо възстановени. Той беше категоричен, че загубите на хората няма да са големи, тъй като става въпрос само за пропусната доходност от инвестиции, но периодът е кратък, а фондовете и без това са с ограничени възможности. НОИ вчера запази мълчание, но при промените също успокояваше, че ще продължи да води индивидуални партиди, въпреки че парите се изсипаха в общия бюджет.
Няма яснота и къде ще се внасят занапред допълнителните вноски за тежък труд (работодателите внасят по 12% за работещите при първа категория и по 7% за втора). Според отменения от КС параграф в Кодекса за социално осигуряване от 1 януари 2011 г. те се превеждат във фонд „Пенсии“ на НОИ.
„Решението на Конституционния съд има сила занапред. Така остава въпросът къде да се превеждат вноските, като в същото време пак според отменения параграф са закрити и партидите на хората в професионалните фондове. Според мен кашата става още по-голяма, но най-тежко ще е да се реши точно къде и как да се превеждат допълнителните вноски“, коментира пред „Сега“ депутатът от ДПС и зам.-председател на социалната комисия Хасан Адемов.
От синдикатите обявиха, че ще има нови дебати за ранното пенсиониране. „Няма да стане фондовете да продължават да се гушат и само да получават пари, без да изплащат нищо, а всички ние, осигурените, да плащаме ранните пенсии на другите“, обяви икономическият експерт на КТ „Подкрепа“ Мика Зайкова.
За момента единственото последствие от решението на Конституционния съд е за НОИ, тъй като правото на работещите тежък труд да се пенсионират при непроменени условия през обществения фонд остава.
в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Морето у нас най-тънко“
Морето това лято излиза най-тънко по нашенските курорти. Сметката за 7 нощувкu на база „ол инклузив“ се бърши около 400 лева на човек. Доскоро предпочитаните от българите екскурзии в Турция и Гърция струват поне със стотачка  отгоре.  По-малките курорти у нас излизат по-скъпо. В Турция Мармарис измести Кушадасъ като най-евтина дестинация, в Гърция хит е Паралия. Най-често резервираните пакети са за 7 нощувки в 3-звездни хотели. Повечето нашенци избират „ол инклузив“ почивките, защото така им излиза най-евтино, а храната е на корем, споделиха туроператори.
Морето това лято излиза най-тънко по нашенските          курорти. Сметката за 7 нощувки на база ,,ол инклузив“ се върти около 400 лева на човек. Доскоро предпочитаните от българите екскурзии в Турция и Гърция струват поне със стотачка отгоре.
Най-често резервираните пакети са за 7 нощувки в 3-звездни хотели. Повечето нашенци избират „ол инклузив“ почивките, защото така им излиза най-евтино, а храната е на корем, споделиха туроператори.

в. „МОНИТОР“
„Плащаме такса смет според боклука на квартала“
Столичните общинари умуват върху нова формула за налога
Софиянци продължават да изхвърлят големи количества храна
Всеки квартал да плаща различна такса смет в зависимост от това колко отпадъци е генерирал. Такъв вариант се обсъжда в Столичната община, съобщи вчера зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. По този начин от кметството искат да стимулират хората да хвърлят по-малко смет. Новата формула е един от вариантите, разработен от външния консултант, нает от Европейската инвестиционна банка във връзка със строителството на завода за софийския боклук. „В момента много активно се обсъжда дали ще се приложи вариантът такса смет да се изчислява на база генерирания отпадък“, обясни Бояджийска. Тя допълни, че се работи върху анализ, на чиято база да се разработи механизъм за прилагане на новата формула. В момента такса смет се изчислява на базата на данъчната оценка на жилището. Дали Столичната община ще промени механизма, ще стане ясно в края на септември. Тогава екипът на Бояджийска трябва да представи пред общинския съвет резултатите от анализа и да направи предложения. „Това, което искаме, е ясен механизъм, който да позволи на общината да даде данъчни преференции на физически и юридически лица, които имат принос за намаляване наколичествата на генериран отпадък. Това може да означава както отстъпки от размера на таксата.

в. „ЗЕМЯ“
„Зарзаватчиите протестират“
Недоволството им е от политиката на аграрното министерство към зеленчукопроизводството
Зарзаватчиите са готови да стачкуват срещу политиката на земеделското министерство към сектора, съобщи вчера изпълнителният директор на Асоциацията  на зеленчукопроизводителите в България Димитър Конзуров. Родните фермери сега търпят огромни загуби заради истерията около испанските краставици. Стопаните   получават по
23 лева помощи за декар, които те определят като нищожни. Разходите за декар жито са 100 лв., а при зеленчукопроизводителите -1200 лв., казва Конзуров. Преди седмица е
бил изпратен последният камион с продукция за Европа, а сега всички зеленчуци остават за българския пазар. В сравнение с периода преди заразата в Германия цените на едро на краставиците са паднали наполовина. В края на май зеленчукът се е търгувал за лев килото, а сега производители обявяват дори цена от двадесет стотинки.

в. „АТАКА“
„Националната предателка Кунева драпа за президент“
Внасяме ток от Турция, след като бившата преговаряща загроби АЕЦ „Козлодуй“
Бившата жълта еврокомисарка Меглена Кунева най-накрая реши да обяви новината, която всички знаеха – че й се ще да става президент. Вчера Кунева обяви номинацията си на дълго рекламирана пресконференция. Името на Кунева в България се свързва главно с предателство на националните ни интереси. Българите не са забравили, че именно благодарение на нея страната ни прие и затвори трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Тогава протежето на Симеон Сакскобургготски играеше ролята на главен преговарящ с Европейския съюз и със замах затвори двата реактора на „Козлодуй“, без дори да зачете загубите на България от това. Така се стигна до днес, когато страната ни започна да внася ток от Турция.
Единствено АТАКА доказа, че Европейската комисия не е имала официално искане България да затвори 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана ясно, след като евродепутатът от АТАКА Димитър Стоянов получи официален писмен отговор на въпроса си дали еврокомисарите са имали официално изискване България да затвори ядрените си реактори като условие за присъединяване на страната ни към Евросъюза. ЕК беше категорична – такова изискване никога не е имало.
Прехвалените от бившата еврокомисарка Меглена Кунева „извоювани“ компенсации за спирането на четирите блока на АЕЦ „Козлодуй“ също се оказаха въздух под налягане.
Това стана, когато от ръководството на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (РАО) обявиха, че парите за извеждане на реакторите не стигат.
Според Георги Гьошев, главен технолог на специализирано поделение „Извеждане на блокове на АЕЦ „Козлодуй“ към ДП РАО, предполагаемата цена за извеждането от експлоатация на един блок е между 200 и 300 млн. евро.
През 2009 г. от ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ също уличиха Кунева в лъжа. Категорично не е вярно твърдението, че 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ са модернизирани с пари от Европейския съюз, обявиха в официално становище от атомната централа по повод изказванията в медиите на тогавашния еврокомисар за защита на потребителите Меглена Кунева.  Финансирането на Програмата за модернизация на 1000-мегаватовите блокове се осъществява със собствени средства на централата в размер на 180 млн. евро и чрез кредитиране от международни финансови и банкови институции – Евратом, Росексимбанк (Русия) и Ситибанк (САЩ).
Ръководството на централата опроверга и други твърдения на Кунева. „Не отговаря на истината и твърдението, че актуалната оценка на западни експерти за състояние на 3-ти и 4-ти блок е, че тези блокове „не могат да бъдат модернизирани на разумна цена“. Този цитат в никакъв случай не отразява реалното състояние на 3-ти и 4.ти блок в момента“, категорични са експертите от АЕЦ „Козлодуй“.
След като Бойко Борисов отказа да предложи отново Кунева за еврокомисар след изборите през 2009 г., жълтото протеже обяви, че няма да става евродепутат, защото щяла да защитава интересите на АЕЦ „Козлодуй“.
В медиите Кунева ронеше сълзи как оставала на поста еврокомисар, за да гарантира финансирането на АЕЦ „Козлодуй“. Истината обаче лъсна в западната преса, според която българката се „жертвала“ на поста за скромните 1 милион евро под формата на различни компенсации, които получиха бившите еврокомисари. Сред другите екстри, с които Кунева си тръгна от ЕК, е огромна пенсия. Според изчисления в медиите тя ще получава годишна пенсия от 25 600 евро, след като навърши 65 години. Освен годишната пенсия от 50 000 лв. от Европейския съюз Меглена Кунева успяла да се вреди и с „преходен“ бонус от 322 540 евро, като тези данни са обявени официално от британската организация Open Europe.
Защитничката на правата на потребителите

в. „РЕПУБЛИКА“
„ОСВОБОДИХА НАШИТЕ, ОТВЛЕЧЕНИ В СУДАН“
Пилотите Бранко Чорбаджийски, Веселин Манолов и Александър Димитров на свобода след 145 дни в плен
Освободени са тримата български пилоти, които бяха отвлечени в началото на годината, докато изпълняваха хуманитарна мисия в размирния судански район Дарфур.
Бранко Чорбаджийски, Веселин Манолов и Александър Димитров са в добро здраве и ще отпътуват за столицата Хартум, откъдето ще бъдат качени на
самолет за България.

в. „МЕРИДИАН МАЧ“
„Нов договор за Матеус и 20% отгоре“
БФС ще предложи нов договор на селекционера Лотар Матеус още преди края на евроквалификациите, научи ,,Меридиан Мач“. Това означава, че във футболната централа са доволни от работата на немеца и офертата ще е факт независимо от крайния резултат. Настоящият договор на Лотар изтича през ноември, но самият
той неотдавна заяви пред нашето издание, че е готов да води отбора и следващия цикъл, като дори обеща да ни класира на Световното през 2014 г. След равенството с Черна гора шефът на централата Боби Михайлов обобщи, че е доволен от работата на хер Матеус. Очаква се преговорите между двете страни да стартират след 20 дни, когато треньорът ще се върне от почивка с новата си изгора Йоана Тучинска.
Договорът, който БФС смята да предложи, е именно за световните квалификации и ще има опция за автоматично подновяване при класиране. Такава опция има и в настоящия контракт на бившия капитан на Бундестима. По неофициална информация, на Лотар ще бъде предложено увеличение на заплатата от 20%. Този бонус е предвиден и като клауза в договора, ако Матеус класира отбора за финалите. Футболният съюз обаче е доволен от работата му и ще го предложи, независимо от изхода в квалификациите. Това означава, че Матеус ще получава 36 000 евро, а не както досега 30 000. Дори при това положение немецът ще остане сред ниско платените национални селекционери. За сравнение Берти Фогтс получава 1,2 милиона евро на година като треньор на Азербайджан, което прави по 100 000 месечно. Селекционерът ще получи и бонус от 500 000 евро, ако класира отбора на финали.
БФС иска да стартира бързо преговорите

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *